Vinyl UPDATE 2019!

A Djabe egyik legjobb, díjnyertes lemeze mostantól úgy szól, ahogy még sohasem hallhattad!

update-2lp-honlap-termek-2

Djabe: Update 2LP – GR 135-1
45 RPM, heavy weight vinyl, half-speed cut

High-End album premier – Audiofile Szalon, Budapest, március 2.

A 2018 október végén megrendezett Hifi Show kiállítás egyik szenzációja volt a Djabe zenekar Witchi Tai To című albuma. A legendásan jól megszólaló zene a lehető legjobb analóg formában született újjá. Most ugyanez történt a szintén díjnyertes Update lemezzel. Az újramaszterelt analóg mesterszalagokról, a legendás londoni Abbey Road Studios vinyl vágó szobájában, Miles Showell világhírű hangmérnök készített félsebességen vágott mesterlemezeket. A lehető legjobb hangzás érdekében a zenekar 45-ös fordulatszámot választotta.
A 2001-ben első alkalommal megújult Djabe Update című lemeze mindjárt a májusi megjelenés után eMeRTon díjat hozott a zenekarnak. A szakmai bizottság az Év World Music Zenekara címet adományozta a Djabénak. A komoly elismerés azonban nem állt meg az országhatároknál, hiszen ennek az albumnak hatására kapta első külföldi meghívásait az együttes. Azóta már közel 50 országban szerepeltek sikerrel.
A 2001-es megújulás során a zenekarba új szólista érkezett, Kovács Ferenc személyében, aki trombitán és hegedűn is gazdagította a hangzást. Sipos András ütőhangszeres mellé a fiatal dobos, Banai Szilárd került, akivel jól kiegészítve egymást kitűnő ütős szekciót alkottak. Teljesen új funkció volt a zenekar történetében a billentyűs Kovács Zoltán érkezése. A régi tagok közül Sipos András mellett Barabás Tamás basszusgitáros és Égerházi Attila gitáros maradtak a zenekarban, mivel Muck Ferenc szaxofonos az év végén távozott az együttesből. 1997-től 2000-ig a Djabe hangzását erősen meghatározta a szaxofon, így jobban merült fel az igény, hogy ez a hangszer továbbra is legyen jelen. A szaxofonos Londonból érkezett, a világszínvonalú muzsikus Ben Castle személyében, aki magával hozta fuvoláját és a basszusklarinétot is. Az Update felvételein közreműködött még a Magyarországon élő, marokkói énekes-ütőhangszeres Saïd Tichiti is, aki jellegzetes marokkói népies gembri játékával és énekhangjával különleges ízt adott a First Step című kompozíciónak.
A zene a Djabe 1996-2000 közötti world music domináns hangzásához képest összetettebb lett és elmozdult a jazz irányába is. Ez nagyban köszönhető Barabás Tamás szerzeményeinek, melynek nagy részét Égerházi Attilával közösen jegyzi.

2Az eMeRTon díj mellett a CD-t Magyar Zenei Díjra is jelölték, mely mutatja, hogy a zenekar továbbra is népszerű volt a hazai közönség körében is. A kiadvány eredetileg CD-n és kazettán jelent meg. 2011-ben elkészült az album surround keverése, melyet DVD-Audio lemezen adtak ki két változatban is. Az egylemezes csomagolás mellett készült egy dupla DVD változat is. A második DVD-n a 2001-es szolnoki bemutató koncert hallható teljes hosszúságban szintén 5.1 hanggal, valamint rengeteg dokumentum és TV felvétel ebből az időszakból. A 2011-es deluxe kiadásra új keverés nem készült, a zenekar annyira elégedett volt Barabás Tamás 2001-es hangmérnöki munkájával, hogy nem látták értelmét hozzányúlni a hangképhez.

A Djabe 2018-ban elhatározta, hogy vinyl hanghordozón is hozzáférhetővé teszi az Update albumot, mégpedig a lehető legjobb hangminőségben. Ennek érdekében Égerházi Attila új analóg mesterszalagokat készített a 2001-es keverésről. Ezeket a szalagokat vitte magával Londonba az Abbey Road Studios 30-as számú masztering helyiségébe, ahol a világ egyik legelismertebb masztering és vágómérnökének segítségével elkészült az analóg szalagokról a félsebességes lakklemez maszter. A félsebességes vágás (half-speed cut) a normál sebességes eljáráshoz képest sokkal jobb minőséget biztosít, mivel a vágótű pontosabban tudja barázdákba vágni az információt. Ez a jobb minőség még nagyobb jelentőséget kap, ha a lemez nem 33-as fordulatszámú, hanem 45-ös (45 RPM). A leírt eljárással biztosították, hogy a lehető legjobb mesterlemez kerüljön a gyárba. A zenekar Európa legjobb minőséget biztosító présüzemében rendelte meg a nyomást, mely nem más, mint a hollandiai Record Industry. A tökéletes audiophyl kivitel érdekében mindkét lemez 180g-os. A leírt technológiai gondosság minden várakozást felülmúlt. Az Update album sohasem szólt még ilyen nagyszerűen. Igazi high-end tesztlemez minőség.

Az album meghallgatása a 45-ös fordulat ellenére sem jelent túl gyors lemezoldal fordításokat, hiszen mind a négy oldal 15 perces vagy annál hosszabb játékidejű.

Tracklista

Side A

Update
Flying
First Step
[15:03]

Side B

Lead Soldier
Clouds Dance
Erdő, Erdő
[15:17]

Side C

Desire
Mayombe
Colours
[15:42]

Side D

Winter Forest
My Way
Barraguira
[14:55]

Közreműködő zenészek:

Barabás Tamás – basszusgitár, szintetizátor, ütőhangszere
Égerházi Attila – gitár, gitárszintetizátor
Sipos András – ének, ütőhangszerek
Kovács Ferenc – trombita, szárnykürt, hegedű, ének
Kovács Zoltán – zongora, billentyűs hangszerek
Banai Szilárd – dobok
Ben Castle – szoprán és tenor szaxofon, basszus klarinét, fuvola
Saïd Tichiti – ének, gembri

Copyright © Gramy-H Kft. Minden jog fenntartva!. | 1092 Budapest, Ráday u. 40. | djabe@djabe.com | Adatvédelmi tájékoztató