Steve Hackett

Steve a Genesis gitárosaként vált ismertté. A Genesis Peter Gabriel fémjelezte korszakában Phil Collins társaságában csatlakozott a zenekarhoz 1970-ben. Játéka és zeneszerzői befolyása meghatározó volt a zenekar legtöbb elismerést szerzett albumain. Kedvence a Selling England By The Pound ebből az időszakból. Első szólólemeze 1975-ben jelent meg Voyage of the Acolyte címen, melynek színvonala vetekszik az akkori Genesis albumokéval. Peter Gabriel távozása után még 3 albumon működött közre, és a Wind And Wuthering lemezen volt a legmeghatározóbb a munkássága. 1978-tól szóló karrierbe fogott, mely azóta is töretlen és számtalan kitűnő felvétellel ajándékozta meg rajongóit. Innovatív szerző, akinek nagyon változatosak az albumai, szereti a stílusokat keverni és egyedi megoldásokat alkalmazni. Nem csak rock lemezeket ad ki, hanem több akusztikus gitár játékára épülő klasszikus kiadványa is napvilágot látott 1983 óta. Elektromos gitárjátéka egyedi és összetéveszthetetlen, az egyik legismertebb a rock műfajában az egész világon. Rövid ideig Steve Howe-val a Yes gitárosával, a GTR nevű közös szupergruppal készített felvételeket, és turnézott is a formációval 1986-ban és 1987-ben. Égerházi Attilával 1999-ben kezdett együttműködésbe, aki a lemezeinek magyarországi forgalmazását vállalta magára. 2002-ben Steve Hackett első magyarországi akusztikus koncertjét is Attila szervezte meg, és készítette el a Hungarian Horizons című CD és DVD felvételeit. 2003-ban az együttműködés új irányt vett, Steve játszott a Djabe Táncolnak a kazlak című lemezén. 2004-ben Londonban a zenekar együtt lépett fel Steve Hackettel. 2004-ben Steve már a rock zenekarával tért vissza Budapestre. Ezt is Attila szervezte meg, és a koncertről a Once Above A Time DVD-t is ő készítette ismét. 2007-ben Steve fellépett a Sipos András emlékére rendezett jótékonysági koncerten melyről közös név alatt dupla CD és DVD is kiadásra került. 2008 óta minden évben lebonyolítanak egy rövid turnét Djabe special guest Steve Hackett néven. A programban Djabe, Steve Hackett és Genesis számokat játszanak. Felléptek Ázsia és Európa számos országában. A romániai Garana fesztiválon 15.000 embernek játszottak. Az első Djabe special guest album In The Footsteps Of Attila And Genghis címmel jelent meg 2011-ben. Azóta számos közös lemezt adtak ki. Ezen felül azóta Steve játszott az összes Djabe kiadványon és a Djabe zenészei is Steve néhány albumán. Steve nemcsak gitározik a felvételeken és a koncerteken, hanem énekel is 2011 óta. A jövőben a közös koncertezést és a felvételek készítését töretlenül folytatni fogják.

Gulli Briem

Gulli Briem az izlandi Reykjavíkban született – már gyermekként is fazekakon, serpenyőkön dobolt a konyha padlóján, de később gitárjátékával és énekléssel is részt vállalt iskolai zenekarában. Később a dobverőket vette át és számos zenekarral, illetve musicalben vállalt szerepet egészen 1977-ig, amikor találkozott a Mezzoforte társ-alapítójával, Johann Asmundssonnal. A találkozásból barátság és zenei együttműködés lett, és Gulli Briem 1982-ig folyamatosan részt vett a Mezzoforte fellépésein és felvételein. Nemzetközi sikereit 1983-ban alapozta meg a Garden Party bandával. Karrierje során olyan zenészekkel játszott együtt, mint Madonna, Philip Catharine, Tony Smith, Michael Ball, John Savannah, a Brit Nemzeti Szimfonikus Orchestra. A Djabe zenekarral 2008-ban találkozott először – a lettországi Saulkrasti Jazz Fesztivál színpadán látta és hallotta őket első alkalommal, mely azonnal nagy hatást tett rá. A zenei szimpátia hamar személyes barátsággá nőtte ki magát – ez a barátság csak tovább erősödött, amikor Briem Magyarországra költözött, és még többet tudott találkozni a Djabe tagjaival. Első közös fellépésükre 2012. november 30-án, a budapesti IBS színpadán került sor, ahol Gulli Briem a Djabe zenekarral és Steve Hackettel közösen a mai napig emlékezetes koncertet adott. Az együttműködés azóta is töretlen. Gulli Briem a Djabe számos stúdió- és koncertalbumain is közreműködik, nem csupán dobosként, de ütőhangszeres vendégzenészként is.

John Nugent

Zenész, producer és a Rochester Jazz, NY ügyvezető igazgatója – Új-Fundlandon született és nevelkedett. Fiatal gyerekként gyakran töltötte idejét nagyapja mellett, aki a 100 éves családi vállalkozása keretében hangszerek importálásával és értékesítésével foglalatoskodott. “Mindig azt mondta: bánj úgy az emberekkel amilyen bánásmódot magad is várnál. Ez az a bölcsesség, mely végigkísérte az életemet.” – fogalmazott Nugent. 1990-ben John Nugent ámulatba ejtette a teljes kanadai jazz szkénét saját szerzeményű független kiadványával, “Did I Tell You” címen. Az album sikere okán a szakma kritikusai Sonny Rollins tenor óriáshoz hasonlították, de Rollins-al, vagy más feltörekvő jazz szaxofon művésszel ellentétben Nugent a hangszercsalád mind a négy tagján (szoprán, alt, tenor, bariton) kiválóan játszik. Nugent 1982-ben, a St. Francis Xavier Egyetemen szerzett diplomát jazz tanulmányaiból. 1983 nyarán a Banff Szépművészeti Iskolában tanult, majd 4 évig tevékenykedett a North Texas State Egyetemen. A One O’clock Jazz Band tagjaként összesen 5 album elkészítésében vett részt és turnéi során beutazta Ausztráliát, Európát és az Egyesült Államokat. Később a méltán híres Woody Herman Orchestra tagjává vált és két éves nemzetközi turnéra indult velük. John Nugent számos elismert zenésszel és előadóval játszott együtt: Ella Fitzgerald, Tony Bennett, Rosemary Clooney, Buddy DeFranco, Clark Terry, Mel Lewis, Jim Hall, Bob Hope, a Temptations, a Four Tops és Stevie Ray Vaughan csupán néhány a legnagyobbak közül. Első együttműködésére a Djabe zenekarral a Take on albumon került sor, melynek bemutató turnéján 2008-ban részt is vett Magyarországon. Azóta minden Djabe stúdió albumon közreműködött. 2009-ben a Djabével és Steve Hackettel Budapesten és Hollandiában a Hágai Jazz Fesztiválon is játszott. 2013-ban A Down And Up surround koncerteken is fellépett Budapesten és Nagyváradon.

Ben Castle

Ben 7 éves korában kezdte el zenei tanulmányait klarinéton. 13 évesen már szaxofonon is játszott, helyi együttesekben zenélt. Édesapja, aki ismert zenész-komikus volt, nagymértékben bátorította és kiskorától fogva megadta neki a lehetőséget, hogy fellépjen vele széles közönség előtt is. Mivel elkötelezte magát a hivatása mellett, 17 évesen otthagyta az iskolát, majd egy éven keresztül keményen gyakorolt, mielőtt beiratkozott a Guildhall Zene és Dráma Iskolába, ahol elvégezte az egyéves posztgraduális jazz- és stúdiózene kurzust. Ben jelenleg szabadúszó zenész, miközben saját zenekarát is vezeti. Nagy szerelme a jazz, de sok más zenei stílust is élvezettel játszik. Vendégszerepelt nagy zenekarokban, jazz, valamint pop- és rock-együttesekben is. Sok nagy sztárral játszott együtt és készített felvételeket, pl. Sting,  Steve Hackett, Kula Shaker, a Supergrass, Mica Paris, a Brand New Heavies, Damon Albarn, a 911, a Culture Club, Gloria Gaynor, az Embrace, a Babybird, a Marillion, Omar, a 4 Hero, Lalo Schifrin, George Michael, Colin Anderson és The Duke Special és a brit jazz élet sok más kiválósága, mint pl. Stan Tracey, Alan Barnes, Don Weller, John Etheridge, Steve Lodder, Matt Wates, Clark Tracey, Mark Nightingale, Spike Robinson, Humphrey Lyttelton, Laurence Cottle, Geoff Gascoyne, Arnie Somogyi, Bobby Worth, Michael Garrick, Zappatistas, the Echoes of Ellington és a BBC Big Band. Amikor Ben nem játssza a zenét, akkor írja. Komponált már televízióknak, big band-eknek, klasszikus zenekaroknak és más előadóknak is, és természetesen a saját zenekarának. 1994-ben készítette el édesapjával közösen a “Ben and Roy Castle’s Big Celebration” című albumát, majd 1996-ban kiadott egy big band albumot “Breathe Easy” címmel. 2000-ben készült el új felvétele kvartettjével “Four From The Madding Crowd” címmel. Dolgozott a Marillion dobosával, Ian Mosley-val a “Postmankind” című lemezen. 2001-ben a British Jazz Awards-on elnyerte az “Év felfedezettje” díjat. 2003-ban együtt dolgozott Stinggel a British Awards gálán. 2004-ben csatlakozott a világhírnevet szerzett Jamie Cullum zenekarhoz. Ben Castle-t hamar megkedvelte a magyar közönség és egyedi fúvósjátéka rengeteg színnel gyarapította a Djabe hangzását. A 2001 nyári turné óta a zenekar állandó tiszteletbeli tagjává vált. 2002-ban közreműködött a Djabe Táncolnak a Kazlak című albumán.  2005-ben a Slices of Life, 2007-ben a Take on albumokon szerepelt. 2010-ben fellépett a Djabe 15 jubileumi koncerten a Müpában. Hallhatjuk őt a 2016-os 20 Dimensions lemezen is.

Malik Mansurov

Malik Mansurov világhírű tar művész, az Azerbajdzsáni Állami Zeneiskola bakui mugham tanszékének vezetője 1961. október 12-én született Azerbajdzsánban. Már 1970-től kezdve kifejezetten tar tanulmányokat folytatott zenei előkészítő iskolában töltött évei alatt. 1977 és 1981 között a Zenei Főiskolán tanult tovább. Mansurov 1981-ben szerezte meg diplomáját. 1981 és 1986 között az Azerbajdzsáni Állami Zeneiskola tanulója volt, ahol tar szakirányban képezte tovább magát. Tanulmányai után közvetlenül megnyerte a Baku-86 nemzetközi zenei versenyt, mely után kétéves katonai szolgálatot teljesített. 1989 óta egyedül, illetve hármas felállásban is játszott “mugham” (tradicionális azeri népi stílus) zeneműveket szerte a világon: fellépései voltak Oroszországban, Üzbegisztánban, Kazahsztánban, Iránban, Marokkóban, Tunéziában, Törökországban, Németországban, Magyarországon, Angliában, Franciaországban, Svájcban, Svédországban, Olaszországban, Spanyolországban, Finnországban, Ausztráliában és az Egyesült Államokban egyaránt. 1997-ben szóló mugham-jait a Buda-Records Studio adta ki Párizsban, CD-n. A kiadvány előszavát Jean During, a méltán híres francia zenei tudós írta. 2008-ban testvérével, Elsham Mansurov kamancha művésszel együtt lépett fel a párizsi városi színházban. Égerházi Attila 2006-ban egy budapesti fellépése alkalmával hallotta először játszani. A 2007-es bakui Djabe fellépés alkalmával meghívták Malikot közös zenélésre. Ez olyan jól sikerült, hogy azóta is együtt dolgoznak. Malik játszott a Take on albumon, melynek magyarországi koncertjein John Nugent társaságában csatlakozott a Djabéhoz. Ezt követte a fellépés a Djabe 15 koncerten 2010-ben.  Azóta Malik az összes Djabe albumon közreműködött és meghívott vendége volt a Forward album budapesti bemutató koncertjének a Müpában a miskolci szimfonikusokkal együtt 2015-ben. 2016-ben ismét szerepelt a Djabe bakui koncertjén.

Mótyán Tibor

Mótyán Tibor 20 éve rabja a hindusztáni klasszikus zenének. Hortobágyi László zeneszerző mellett neves indiai mesterektől tanult, akik révén megismerhette a tabla rendszer egyedülálló ritmikai világát. Rendszeresen kísér rangos indiai szólistákat, akik mellett folyamatosan csiszolja tudását. Magyarországi fellépésein kívül indiai, szerbiai, erdélyi, portugál színpadokon hallhatták játékát. A Djabe zenekarral 2014 óta dolgozik. Játszott a Forward albumon, majd 2016-ban a 20 Dimensions munkálataiban is részt vett. Több koncerten is közreműködött, ezek közül néhány kiemelt fontosságú a zenekar történetében. Ilyen volt Miskolci Szimfonikusokkal a Forward lemezbemutató Miskolcon, majd Budapesten a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Részt vett a Djabe 20 koncerten is a MOM Kulturális Központban, ahol a 20 Dimensions albumot is bemutatták.

Saïd Tichiti

Zenész, színész, programszervező, 1970-ben született Guelmimben, Marokkó déli részén. Szülővárosában megszerzett érettségije után sikeres felvételi vizsgát tett a Rabati Drámaművészeti és Kulturális Programszervezői Főiskolára. Tanulmányait a dijoni egyetemen, Franciaországban fejezte be. Családjának minden tagja autodidakta zenész, közülük Saïd elsőként szerzett felsőfokú és professzionális művészi képzettséget. Zenészként népszerű, kortárs marokkói költőkkel dolgozott együtt, úgymint Ahmed Lamsayeh és Ahmed El Mesnawi. 1998 áprilisa óta él Magyarországon, megérkezése után egy évvel létrehozta a Chalaban zenekart. 2001-ben játszott a Djabe Update című albumán, majd 2002-ben a zenekar több koncertjén is közreműködött. A közös fellépésekből született az Unplugged at the New Orleans dupla CD. 2009 és 2011 között rendszeresen fellépett itthon és külföldön a Djabe special guest Steve Hackett formáció vendégeként.

Szabó László

Dr. Szabó László – Orvos, gyógyszeripari szakember, nagyvállalati cégvezető, Magyarország korábbi amerikai nagykövete. Hat évesen hegedült, a gitárral tizennégy évesen, majd a szitárral huszonkét évesen ismerkedett meg, azóta több formációban játszott. 1987-2007 között a debreceni „Három Nővér” zenekarban, majd 2017 óta az Impact és a Djabe együttesekkel lép fel vendégzenészként Magyarországon, illetve New York, Baltimore, Washington D.C., Atlanta színpadain. Fellépett Steve Hackett és Snétberger Ferenc társaságában is. A Djabe „The Magic Stag” albumán gitáron és szitáron játszik.

Copyright © Gramy-H Kft. Minden jog fenntartva!. | 1092 Budapest, Ráday u. 40. | djabe@djabe.com | Adatvédelmi tájékoztató