UPDATE DVD

Éreztem, hogy Sipi egyszer még „feltámad”! Mikor, ha nem húsvét előtt, ahogyan az egy magyar majd’ félistennek kijár, és csak virtuálisan, persze, de mégis. Köszönhetően a legnépszerűbb hazai etno-jazz zenekar, a Djabe saját munkássága minél teljesebb dokumentálására irányuló, eredményes törekvésének.

A képi és hangfelvételek arról az időszakról szólnak, amikor az együttes befutott, beérett, elkezdődött a nemzetközi karriere. Aligha véletlenül készült és jelent meg korábban is az Update-nek több „olvasata”. (Gondolok itt a nagyszerű Flying DVD-re, amelyet a bemutató turnén Budapesten rögzítettek. A Gödöllő 2001-re, amely a turné nyitó koncertje CD-n. Továbbá: a műhelytitkokba beavató CD klubkiadványra, Amit az Update-ről még tudni kell címmel.)

Két korongot, mégis három lemezoldalt tartalmaz a jelen kiadvány. Annak ellenére, hogy abszolút újdonságot nem hoz, tovább árnyalja, gazdagítja a Djabe tevékenységét, munkásságát, és mintegy összegzi az Update-korszakot.

Az első korong egyik oldala az eredeti CD újrakevert, korszerűsített változatát testesíti meg. Olyan hangminőségben, hogy senkinek nem marad kétsége afelől, hogy gyümölcsözött a belé fektetett munka!

A videofelvételek érdekes interjúkat tartalmaznak, tévészerepléseket (közte egy komplett /?/ tévés koncertet), a Flying DVD-ről lemaradt koncertfelvételeket. Én további két koncertanyagot emelek ki, amelyek legkedvesebbek számomra, amelyek szerintem a legjobban sikerültek, és amelyek hangulata is igazán magával ragadó: egyik a 2002-es Pozsonyi Jazznapokon készült nagyszerű videója, valamint a 2001-es szolnoki koncert közel két és félórás hanganyaga, a több fúvós hangszert megszólaltató Ben Castle kiemelkedő szereplésével. Ezek mutatnak leginkább túl azon, hogy csak a Djabe közönségének ajánlhassam az Update DVD-változatát. Ezektől válik az igazán a magyar jazztörténet megkerülhetetlen kiegészítőjévé. Másfelől persze, méltóképp ápolja a zenekart alapító ütőhangszeres frontember, Sipos András emlékét.

Nyilvánvaló, hogy amíg a Djabe létezik, egészen biztos, hogy Sipi is élni fog velük! Ahogyan velünk, a zenekar közönségével is, hiszen akkora kaliberű figura volt, hogy lehetetlen elfeledni őt.

olasz

Copyright © Gramy-H Kft. Minden jog fenntartva!. | 1092 Budapest, Ráday u. 40. | djabe@djabe.com | Adatvédelmi tájékoztató