DVD-AUDIO - SZABADSÁG HD-BEN

a hangzasvilag.hu kritikája

A Djabe az egyik legsikeresebb és legkeresettebb jazz/world fúziós együttes Magyarországon és a nemzetközi fesztiválokon. Számos hazai, valamint nemzetközi díjat és elismerést szerzett. Több mint 40 országban vendégszerepelt Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában, mindig nagy sikerrel. A Djabe nagyon eredeti, egyedi zenét játszik közel 20 éve, melyben az etno- és dzsessz elemek keverednek fergeteges rock témákkal, magyar és a világzene különböző elemeivel, műfaji jelzésük szerint a ,,jazz/world fusion” első-számú hazai képviselői.

A „djabe” szó afrikai (ashanti) nyelven a „nagybetűs szabadságot” jelenti. A zenekar ezt a szabadságot elsősorban saját zenei stílusának kialakításában és hangszerelések szabad alkalmazásában látja. Az együttest Égerházi Attila (gitár) és Sipos András (ütőhangszerek) alapította 1995-ben.

Az afrikai, arab, latin, indonéz és magyar ütőhangszerek autentikus megszólaltatója az ütős és énekes Sipos András, aki hangszereinek hangzásával, harmóniáival és ritmikájával a legtöbb világzenei hatást kölcsönözte a Djabe zenekar hangzásának. Ő volt a csapat névadója is. Sajnos korai halálával nagy vesztesége az együttesnek.

Az 1996-ban csatlakozott virtuóz, Barabás Tamás (basszusgitár) alakítja a zenekar egyedi, világszínvonalú hangzását. Ő a zenekar zenei vezetője, aki kiváló hangmérnöki munkájával az Abbey Road stúdió szakembereinek elismerését is kivívta A Djabe komplex művészeként ő az együttes első számú komponistája és a koncertek zenei rendezője is egyben.

A zenekar másik komponistája, Égerházi Attila gitáros, akire már gyermekkorában különösen nagy hatást tett az Oregon együttes, elsősorban Collin Walcott ütőhangszeres és Ralph Towner gitárjátéka, a CoDoNa trio, valamint az Egberto Gismonti és Nana Vasconcelos duó. (micsoda nevek!!!)
A jazz és az autentikus magyar zene egyszerre van jelen Kovács Ferenc hegedűjátékának köszönhetően. Kovács Zoltán (zongora, billentyűs) sokszínű harmóniái nagyban emelik a Djabe együttes játékának színvonalát.
A Djabe dobosa Banai Szilárd, talán a legtehetségesebb fiatal magyar jazz-dobos, aki megbízható és muzikális játékával a lehető legjobb alapot biztosítja az együttesnek.

Bár a Djabe stúdiója az egyik legkorszerűbb az országban, az együttesnek 1998-ra visszatekintő kapcsolata van a híres londoni Abbey Road stúdióval. A Beatles és a Pink Floyd hajdani műhelyében készült az első magyar Enhanced CD, a Djabe Witchi Tai To című albuma, melyen már akkor interaktív számítógépes tartalom is helyet kapott. A Djabe mindig a legkorszerűbb, előremutató technikai megoldásokat alkalmazta kiadványai és koncertjei tekintetében is. Magyarországon először a Djabe koncertek szóltak igazi 5.1-es surround hangzásban! A 2001-es Update turné alkalmával készült DVD komoly elismerésre tett szert hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt. Az Update albumon a zenekar sztárvendége a brit jazz fiatal, kiemelkedő tehetsége Ben Castle volt. A német Stereo szaklap szerint, „ha létezik a koncerthangzásban High-End, akkor a Djabe koncertje az volt”. 2003-ban az Abbey Road kapott megbízást az első magyar DVD Audio (Táncolnak a kazlak) utómunkálataira. A stúdió elmondása szerint ilyen összetett és igényes anyagon még nem dolgoztak.

Witchi Tai To – még az elsők között elkészült felvételek most kiadott DVD-Audio újrakevert 5.1-es változata. A művészek között Snérberger Ferenc – gitár, Muck Ferenc – saxofon, Herceg Judit – vokál, Szalóky Béla – szárnykürt játéka szórakoztatóan emeli éteri magaslatokba az együttes muzsikáját.

Update – a 2001-ben készült és most 5.1 DTS hanggal kiadott lemezen olyan hangi esszenciát kapunk amit egy életen át nem felejtünk. Ben Castle – tenor saxofon, Kovács Ferenc – trombita, szárnykürt, Said Tichiti – vokál, egzotikus hangszerek közreműködésével. Gyűjtőknek kötelező, „hangászoknak” berendezés és hangsugárzó tesztelő anyag.

Táncolnak a kazlak – Égerházi Imre festőművész munkássága egy részének állít emléket – a zene szinte láttatja a festményeket. Ha érzelemrajzolásról van szó egy zenemű kapcsán azt ez esetben, a hallgatás során megtapasztalhatjuk. Ez a lemez még 2004-ben megkapta a nemzetközi Prince Award Public Relations Fesztivál nagydíját, mint a legjobb referenciafilm, video- és multimédiás alkotás.

Down and Up – a 2012-ben készült felvételeken egy igazi világsztár Steve Hackett (ex- Genesis) működik közre. Az együttes tagjai és Steve között nemcsak zenei, de igaz-emberi barátság is köttettet, ez a hangulaton és a mesteri hangszeres játékon is érződik.

Az együttes a DVD-Audio formátum mellett tette le a voksát – egyre másra, de nem időrendi sorrendben jelennek meg a kiválóan felvett anyagok újrakevert 24bit/96khz mintavételezésű változatai. A lemezek DVD-Audio réteg mellett DVD-video DTS hangsávú oldallal is rendelkeznek. Itt kapnak helyet a koncert bemutatók és az extrák, amikhez csak ily módon lehet hozzájutni. Igazi hangcsemegéket rejtő lemezek kihagyhatatlanok a gyűjteményből. Már az eddig megjelentek is hűen tükrözik az együttes munkásságát, a remek felvételek akár „berendezés izzasztónak” is, de hangzásbemutatónak felettébb ajánlottak.

A Djabe együttes tagjai példaadók az azon ritka előadóművészeknek, akik fontosnak tartják az emberiség kultúrkincsének minél jobb minőségben való közreadását és megőrzését.

Copyright © Gramy-H Kft. Minden jog fenntartva!. | 1092 Budapest, Ráday u. 40. | djabe@djabe.com | Adatvédelmi tájékoztató