Djabe: Witchi Tai To DVD-Audio
RELEASED: 2014
ARTIST: Djabe
LABEL: GR1993 Records
CATALOGUE NUMBER: GR-111
NUMBER OF DISCS: 1
Djabe: Witchi Tai To DVD-Audio

A Djabe 1998-as albuma a második volt a zenekar történetében. A dupla CD nagyrészt már az éppen átadott saját stúdióban készült. A zene a Djabe első, quartet formációjának munkája. Sipos András énekel és ütőhangszeren játszik, Muck Ferenc szaxofonon működik közre, Égerházi Attila gitározik, valamint Barabás Tamás basszusgitározik. A kiadvány nagy feltűnést keltett, mid a szakma, mind a közönség nagyon jól fogadta. Jelölték a magyar zenei díjra, melyet meg is kapott World Music kategóriában. (2000 – Arany Zsiráf díj). A dupla CD különlegessége volt, az akkor még ritkaságnak számító papír csomagolás a digipak, mely Hollandiában készült. Más külföldi vonatkozása is volt a kiadványnak. A második CD, melyre a rádiók számára készített remixek kerültek, tartalmazott egy számítógépben lejátszható úgynevezett enhanced partíciót, melyen interaktív felület segítségével videók voltak lejátszhatók, és sok információt is el lehetett olvasni a zenekarról. Mindezeken felül weblink segítségével a Djabe honlapjára is el lehetett jutni. Ezt a lemeziparban éppen bevezetésre került megjelenési formát, akkoriban még csak a legendás londoni Abbey Road stúdióban tudták kivitelezni. Így a produkció a Gramy stúdió mellett a Pink Floyd és a Beatles egykori műhelyében készült. A CD és a vinyl LP változat is a High-End szalonok és Hi-Fi rajongók egyik kedvenc lemeze lett, mai napig sokan emlékeznek rá. 2013-ban ezt a legendás hangzást újította fel a Djabe. A zene ma is frissen szól, a 15 év még inkább megérlelte a produkciót és a hallgatói füleket. A zenekar kiadványainak hangmérnöke Barabás Tamás az eredeti felvételt a nyers hangsávokból kiindulva teljesen újrakeverte. Megtartva az eredeti CD hangzásbeli értékeit, továbbfejlesztette a hangképet, mely ismét a tesztlemez lehet az igényes hangzást kedvelők számára. Különösen igaz ez a surround változatra. 5.1-ben még plasztikusabb a hangzás, az akusztikus hangszerekre épülő felvétel minden egyes finom részlete kivehető, olyanok is, melyek értelemszerűen összemosódnak a sztereóban.


A most megjelent 2014-es változat a Djabétól megszokott magas színvonalú egylemezes DVD kiadvány.  A formátuma fordítható DVD10, tehát a lemez mindkét oldalára került tartalom. Az egyik oldalon található a DVD Audio készülékekben lejátszható DVD Audio partíció. Ezen a layeren érhetjük el a nagyfelbontású tömörítetlen MLP (24 bit/96kHz) sztereó és 5.1 hangsávokat. Az egész eredeti album meghallgatható ebben a minőségben, valamint 1 bonus track is, az 1999-ben rögzített Visions is. A DVD másik oldalát, mely DVD video formátumú, minden DVD és Blu-Ray készülék lejátssza. Természetesen itt is meghallgatható a teljes album és a Visions 1999 sztereóban (PCM), és kétféle 5.1-ben is (DTS és Dolby Digital). A DVD video layeren találhatók az extrák is, amelyek az eredeti dupla CD második korongján voltak. Felkerült az új kiadásra a Djabe: Live 1997 című film. Ebben az 1997-es Pecsa koncertet a zenekari tagok nyilatkozatai szakítják meg. A rádiós remixek is itt találhatók, azonban nemcsak hangban, hanem az album eredeti megjelenési időpontja után ezekre készített videó klipeket is megnézhetjük. A kiadvány minden elemére igaz, hogy minőségben meghaladta az eredeti megjelenés által magasra tett mércét. Ez minden kép és hangsávra igaz.

Tracklist:

Coffee Break
Ode
Island
Odyssey
Visions After The Rain
Early Morning Snow

      djabe_witchi_tai_to_2014_early_morning_snow
Visions Coctail
Desert
Visions
Gallop
Last Vision
Witchi Tai To
Visions 1999 (Bonus track)

DVD Audio side:
MLP 2.0, MLP 5.1 (24bit/96kHz)
A teljes album surround MLP 5.1 és sztereo MLP 2.0 hangsávokkal

DVD Video oldal:
LPCM 2.0, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1
(24bit/48kHz)
A teljes album surround DTS 5.1, Dolby Digital 5.1 és sztereo LPCM 2.0 hangsávokkal.

Video extras:  Djabe Live 1997, Djabe videó klip, Coffee Break videó klip
Audio extra: Confidence

A lemezen szereplő előadók:

Barabás Tamás – basszusgitár
Égerházi Attila – gitár
Muck Ferenc – saxofon
Sipos András – ének, ütőhangszerek
Vendégek:
Snétberger Ferenc – gitár (1)
Szalóky Béla – szárnykürt (6)
Herczeg Judit – ének (4)

Copyright © Gramy-H Kft. Minden jog fenntartva!. | 1092 Budapest, Ráday u. 40. | djabe@djabe.com | Adatvédelmi tájékoztató