Djabe 15 2DVD
RELEASED: 2011
ARTIST: Djabe
LABEL: GR1993 Records
CATALOGUE NUMBER: GR-096
NUMBER OF DISCS: 2
Djabe 15 2DVD

A Djabe 2010-ben ünnepelte 15 éves jubileumát. Ebből az alkalomból a Művészetek Palotája ünnepi koncertet rendezett a zenekar számára. A Djabe szerette volna átfogóan bemutatni az első 15 évet, ezért meghívták a koncertre a legjelentősebb korábbi tagokat és közreműködő muzsikusokat is. Sipos András alapító tag felvételről játszott együtt a zenekarral. Az előadás 3 órás volt, szünet nélkül, mely teljes hosszában felkerült a kiadványra. A zenekar értékelése szerint a legjobb koncert volt, amit valaha adtak, és ennek megfelelően a kiadvány is a legjobb koncertfelvételük. Az egyes korongra, mely a koncertet tartalmazza, a zene sztereoban és 5.1-ben is felkerült. A képarány 16:9, a lemezeknek nincs régiókódja és PAL rendszerben készült.
A második lemezt a Djabe történetének szentelték az alkotók. A zenekarral Zeke László író készített interjút, aki a Djabe történetét közelről élte át a zenészekkel. A beszélgetéseket rengeteg filmbejátszás illusztrálja és egészíti ki. Ezek nagyobbik részét még nem láthatta a közönség. A koncert előtti napon, a próbán résztvevő zenészekkel szintén készített interjút a riporter. Bakó Gábor, Muck Ferenc, Said Tichiti, Koós-Hutás Áron, Ben Castle, Steve Hackett és Malik Mansurov mesélnek a zenekarral kapcsolatos élményeikről és történeteikről. A két dokumentum film együttes hossza az extrákkal együtt, több mint négy óra. A Djabe 15 dupla DVD teljes megtekintéséhez ezért ebédszünettel együtt egy teljes munkanap, azaz 8 óra szükséges.
A kiadvány, akárcsak a Sipi emlékkoncert, és a Táncoltak a kazlak, elegáns díszdobozos papírcsomagolást kapott. A 28 oldalas kísérőfüzetben, a koncerttel kapcsolatos információk és fotók mellett, a Djabe történetét bemutató dokumentum anyagok és fotók kaptak helyet.
A Djabe 15 éves pályafutása során kiérdemelte a legjobb hazai jazz/world fusion zenekar megtisztelő címet. Az együttest 1995-ben alapította Égerházi Attila (gitár) és Sipos András (ének, ütőhangszerek). Első albumuk 1996-ban jelent meg Djabe címmel. A következő évtől kezdődően folyamatosan koncerteznek. 1997 – 2000 között quartet felállásban dolgoztak. Az alapítók mellett Barabás Tamás (basszusgitár) és Muck Ferenc (szaxofon) alkotta az együttest. Az 1998-as Witchi Tai To című albumukat a Magyar Hanglemezkiadók szövetsége a legjobb world music album díjjal jutalmazta. Azóta minden sorkiadványukat jelölték a magyar zenei díjra.
2001-ben a zenekar 6 tagúra bővült, és a Sipos András 2007-es tragikus halála okozta változást leszámítva, azóta is ebben a felállásban dolgozik. Banai Szilárd dobol, Barabás Tamás basszusgitározik,Égerházi Attila gitározik, Kovács Ferenc trombitán és hegedűn játszik, Kovács Zoltán zongorázik. A zenei rendezői és zeneszerzői feladatok oroszlánrészét az évek múlásával Barabás Tamás fokozatosan átvette Égerházi Attilától. Ezáltal a Djabe hangzása a world music irányából valamelyest eltolódott a jazz irányába. Barabás egyben a zenekar felvételeinek nemzetközileg elismert hangmérnöke is. Sipos András elvesztésével és Kovács Ferenc autentikus népi hegedűjátékának és énekstílusának előtérbe kerülésével, az afrikai és latin world music elemeket felváltották a magyar zenei motívumok. 2001-ben megjelent Update című albumukért eMeRTon díjat kaptak. Ez a CD hozta el számukra a nemzetközi szereplés lehetőségét is. 2002 óta 42 országban lépett fel a Djabe Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában. Olyan presztizsértékű fesztiválok vendégei voltak, mint a Pori Jazz (Finnország), Burghausen Jazzwoche (Németország), Rigas Ritmi (Lettország), Kaunas Jazz (Litvánia), Dubrovnik Summerfest (Horvátország), Jazz Sommer Graz (Ausztria), Penang Island Jazz Festival (Malaysia), Dubai International Jazz Festival (Egyesült Arab Emirátusok), Rochester International Jazz (NY, USA), San Jose Jazz (CA, USA), Giant Steppes Jazz Festival, Ulaan Baatar (Mongólia), Nisville Jazz Festival, Nis (Szerbia) stb. Táncolnak a kazlak című albumuk DVD-Audio verzióját Los Angelesben Surround Music Award díjra jelölték 2004-ben. A Djabe zenekar stúdióban és koncerten alkalmazott technikai megoldásai azóta is folyamatos elismerést váltottak ki a hazai és külföldi közönség, valamint szakmai berkekben egyaránt.
A Djabe zenéjét egyedi kompozíciók és virtuóz szólók jellemzik, melyek a stúdiófelvételekhez viszonyítva koncerten még jobban kiteljesednek. Barabás Tamás basszusgitár játékát, stílusát és virtuózitását Malájziától Los Angelesig jól ismerik. Tehetségére már a vezető gitár és erősítő világmárkák marketingesei is felfigyeltek. Banai Szilárd dobos tudása sok nemzetközi hírű dobost és persze a közönséget is ámulatba ejtette szerte a világban. 2009-ben Szilu kapta az év dobosa Arany Dobverő Díjat. Kovács Ferenc kimagasló teljesítményre képes két hangszeren is. A vele szívesen dolgozó világsztárok közül Archie Shepp ezt nyilatkozta róla: „A világ egyik legjobb hegedűse, aki közben úgy trombitál, mint Miles Davis.” Kovács Zoltán a zenekar hangzásának textúrájáért felel, ugyanakkor elképesztően muzikális és virtuóz zongora szólókra képes. Klasszikus zenei műveltsége különleges ízt ad a Djabe hangzásának. Égerházi Attila zenekarvezető gitárjátéka nélkülözhetetlen eleme a Djabe hangzásának. Az együttes 2001 óta számos kiváló hazai és külföldi előadót invitált meg vendégnek lemezeire és koncertjeire egyaránt. A 15. éves jubileumi koncertre sikerült meghívni a zenekar történetében legjelentősebb szerepet játszó zenészbarátokat.
Steve Hackett (a Genesis egykori gitárosa) a Táncolnak a kazlak című albumon közreműködött először a Djabe munkáiban. 2004-ben együtt adtak koncertet Londonban. Steve aktív közreműködöje volt a 2007-es, Sipos András emlékére rendezett jótékonysági koncertnek. Olyan művészi és baráti együttműködés mélyült el a Djabe és Steve Hackett között, mely a következő évekre is meghatározó lett. Európában és Ázsiában számos teltházas koncertet adtak, a romániai Garanában 13.000 ember volt kíváncsi a Djabe és Steve Hackett zenéjének szintézisére. Steve és a Djabe a jövőben is folytatja a közös munkát a nemzetközi zenei életben.
Steve véleménye a Djabéról: „A legjobb zenekar, akikkel valaha játszottam…”
Ben Castle (tenor és szoprán szaxofon, fuvola) A Djabe 6 tagúra bővülésekor érkezett az Update album felvételeire 7. zenészként, majd csatlakozott annak bemutató turnéjához is. Szerepel az erről kiadott DVD-n, mely a Flying címet viseli, és több más koncertalbumon is. Annak ellenére, hogy 2002 óta nem szerepelt a Djabe koncertjein, további 3 stúdióalbumon (Táncolnak a kazlak 2003, Életképek 2005, Take on 2008) is hallható magasszínvonalú és élvezetes játéka. Játszott Stinggel, a The Brand New Heaviesssel, Jamie Cullum-al, és még számos más világsztárral is.

Malik Mansurov (tar) az azerbajdzsáni Baku felsőfokú zenei intézményében, az ősi népi hangszer, a tar professzora. A legismertebb tar játékos a világon, a tradícionális mugham zene nemzetközi nagykövete. A Djabe 2007-es bakui vendégszereplésének alkalmával kérte fel Malikot közös zenélésre. Ezt követően játszott a zenekar Take on című CD-jén, és részt vett annak magyarországi bemutató turnéján.
Dresch Mihály (tenor és szoprán saxofon, furulya). Kovács Ferenc, a régi zenészbarát hívta el a Sipos András emlékkoncertre 2007. november 30-án. Az előadás sikerén felbuzdulva számos további hazai és külföldi fellépésre kísérte el a zenekart. Részt vett a Djabe zenekar Steve Hackettel közösen készített budapesti felvételein is.
Koós-Hutás Áron (trombita) 2009 óta rendszeresen koncertezik az együttessel. Első megbízását Kovács Ferenc helyettesítésére kapta. Olyan harmonikusan beilleszkedett a zenekarba, hogy azóta gyakran hívják, akár Kovács mellé másik trombitásnak. A Djabe/Steve Hackett produkcióban lehetőséget biztosít Kovács Ferencnek, hogy a hegedűt részesítse előnyben.
Tóth Viktor (alt szaxofon) 2004 és 2005 között a Djabe tagjaként koncertezett a zenekarral Európában és az USA-ban. Egy közös koncertfelvételük megtalálható az Életképek című album DVD változatán.
Muck Ferenc (szoprán és tenor szaxofon) 1997 és 2000 között volt a zenekar tagja. Játéka meghatározta a Djabe első 4 albumának hangzásvilágát. Coffee break című kompozíciója révén pedig a Djabe a slágereket sugárzó rádió és TV műsorokba is bekerült.
Said Tichiti (ének, gembri, ütőhangszerek) marókkói származású ütőhangszeres, aki saját népi zenei gyökereiből táplálkozik. Az Update című albumon szerepelt először, majd 2002-től több alkalommal koncertezett is a Djabéval itthon és külföldön egyaránt. Hallható az Unplugged at the New Orleans (2003) és a Sipi emlékkoncert (2009) című koncertalbumokon is. 
Bakó Gábor (táncos, koreográfus) az 1998-as és 1999-es Djabe turnék táncprodukcióinak koreográfusa és vezető táncosa volt.
A kiadvány megjelenését támogatták:

        
 

Tracklista:

DVD1:
Intro

Visions
Djabe
Gallop
First Step
Omachule
Reproach
Clouds Dance
Butterfly
Winter Forest
Doromb
Message From Iceworld
Kilinama
Sheafs Are Dancing
Erdő, erdő
Firth Of Fifth
Dark Soup
The Steppes
In That Quiet Earth
Anniversary Angklung
Swiss Funk
Behind The Veil
Distant Dance
End Of A Beautiful Day

DVD2:
Djabe történeti korong sok eddig ki nem adott zenével

Az első 15 év – Ahogy a zenekar látta 148‘
Az első 15 év – Ahogy a vendégzenészek látták 73‘
Interjú John Nugenttel és Égerházi Attilával 7‘

A lemezen szereplő előadók:

Szilárd Banai – drums, percussion
Tamás Barabás – bass guitar
Attila Égerházi – guitar, percussion, vocal
Ferenc Kovács – violin, trumpet, lead vocal
Zoltán Kovács – piano, keyboards

Guest musicians from Earth

Steve Hackett – guitar, Ben Castle – tenor and soprano saxophone,
Malik Mansurov – tar, Áron Koós-Hutás – tumpet,
Mihály Dresch – flute, soprano saxophone,
Ferenc Muck – soprano and tenor saxophone,
Saïd Tichiti – vocal, gembri, percussion, Viktor Tóth – alto saxophone

Guest musician from Heaven
András Sipos – vocal, percussion

Copyright © Gramy-H Kft. Minden jog fenntartva!. | 1092 Budapest, Ráday u. 40. | djabe@djabe.com | Adatvédelmi tájékoztató