DJABE: FIRST ALBUM REVISITED LP/2CD/DVD
Djabe - First Album Revisited

JUBILEUM ÉS FELÚJÍTOTT KIADÁS PREMIER HIGH-END BEMUTATÓ – November 25

IDŐPONT
november 25.
HELYSZÍN
MG Records lemezbolt / Karaván Színház
1091 Budapest, Üllői út 31.

A Djabe First Album Revisited kiadványok bemutatója november 25-én, a megjelenés napján, a legnagyobb magyarországi választékkal rendelkező lemezboltban, az MG Records üzletében, és az abból nyíló Karaván Színházban lesz.

High-End album bemutató meghallgatások

14:00, 15:30 és 17:00 órás kezdési időpontokkal High-End bemutató keretében a nagyközönség számára is bemutatják a kiadványt. Az Audiophile Szalon csúcsminőségű rendszerén lehet meghallgatni a hanglemezváltozatot. A lejátszás után a zenekar jelen lévő tagjai dedikálják az albumot, melyet a helyszínen meg is lehet vásárolni.
A bemutatókra korlátozott számban tudunk hallgatókat leültetni, egy alkalomra maximum 30 főt. Kérjük részvételi szándékát az időpont megjelölésével a djabe@djabe.com email címen, Égerházi Attilának jelezze. A részvételt írásban igazoljuk vissza.

Djabe First Album Revisited
LP – First Album Revisited (GR-149-1)

140 grammos, átlátszó sárga vinyl, mely a Quality Vinyl Projects gondozásában lát napvilágot.

2CD + DVD (GR-149)

Az önálló borítóval rendelkező lemezek, valamint a 72 oldalas kísérő könyv egy gyűjtő dobozban kerül forgalomba.
CD1 – Refreshed
CD2 – Then & Now
DVD – Surrounded

Az 1995. június és 1996. szeptember között készült első Djabe albumra már akkor felfigyelt a közönség és a szakma is. A lemezt a Djabe két alapítója, Sipos András (1954-2007) ütőhangszeres és Égerházi Attila gitáros alkotta meg. Hozzájuk csatlakozott a felvételekre Égerházi és Sipos korábbi Novus Jam zenekarából Karvaly Tibor hegedűs is. A meghívott ismert zenészek között érkezett Muck Ferenc szaxofonos, Barabás Tamás basszusgitáros és Kovács Ferenc trombitás, hegedűs is. A korabeli kritikák közül kiemelhetjük Mike Ezzo amerikai szakíró véleményét, aki már az első album alapján megjósolta, hogy a Djabe nemzetközileg is jelentős sikereket fog elérni és nagy pályát befutni. Nem tévedett.

A Djabe az elmúlt években sorra jelentette meg pályafutása első lemezeinek felújított, újrakevert LP és surround hangzásban is megalkotott változatait. Ennek alapján a zenekar rajongói részéről, itthon és külföldön egyaránt megfogalmazódott az első lemezzel kapcsolatos vinyl és surround kiadások igénye. A felújítás lehetősége 2016-ban merült fel először, amikor Karvaly Tibor csatlakozott a Djabe20 jubileumi koncert felállásához. Két olyan számot is műsorra tűztek az első CD-ről, amit még sohasem játszott élőben a Djabe. Ez volt a Hagar Qim és a Déjá Vu.

Égerházi Attila megkereste az archívumban az eredeti soksávos szalagokat, melyeket a londoni Abbey Road Stúdióban kellett „megsütni”, azaz újra lejátszhatóvá tenni.

A konkrét stúdiómunkálatok a Covid19 miatti lezárások idején kezdődtek el. Égerházi Attila és Karvaly Tibor 8 hónapon át dolgoztak az anyagon, az utolsó 3 hónapra pedig Muck Ferenc és Barabás Tamás is becsatlakoztak.

Djabe_First_Album_Revisited_3D_mockup_v1_4
CD1 – Refreshed

Attila és Tibor megkeresték az eredeti CD összes számának soksávos felvételeit, és felfrissítették azokat. Precízen lemodellezték az eredeti arányokat, majd ha úgy látták jónak, helyenként újraszerkesztették a számokat. Ehhez felhasználtak az eredeti felvételek készítésekor rögzített, de a keverésben nem hallható sávokat is. Volt olyan kompozíció, amelyben 25 éve zavarta őket egy-egy megoldás, ezeket most kijavították. 25 évvel ezelőtt még nem volt saját stúdiójuk, így sokszor kellet kompromisszumot kötniük amiatt, hogy kicsúsztak az időből. A November és Demon című számokhoz ilyen megfontolásból Muck Ferenc új szaxofon sávokat is feljátszott.

Az így felfrissített és a végén Barabás Tamás által újrakevert és maszterelt CD kapta a Refreshed nevet.

CD2 – Then & Now

A projekt azonban itt nem állt meg. A soksávos szalagokon találtak több megkezdett művet, amelyet most kihasználva a saját stúdió adta kötetlen lehetőséget, befejeztek. Ezeken a felvételeken a Djabe mostani tagjai is játszottak, Koós-Hutás Áron – szárnykürt, Kaszás Péter – dobok, Nagy János – billentyűs hangszerek. Ilyen a Pier 95 és a Sunrays.

Tamás Sipi dob és éneksávjai segítségével komponált egy új szerzeményt is, ez lett a We Are Okay.

Kovács Ferenc egy remekbe szabott hegedűszólója köré is készült egy régi-új kompozíció, a Lost In The Desert, melyben Steve Hackett egy korábban felvett gitárszólója és Sipi éneksávja is hallható. Természetesen Égerházi Attila, Karvaly Tibor Barabás Tamás és Muck Ferenc is közreműködnek ebben a két számban is.

A második CD-n hallhatunk továbbá egy felújított, 1993-as Égerházi, Karvaly, Gesztelyi-Nagy Judit felvételt, a Fragments-t. A lemezen helyett kapott még Sipi 1995-ben rögzített kongaszólója a Sipi Falls, és három felvétel a valaha volt első Djabe koncertből. Ezeket 1997. április 7-én vették szalagra Budapesten, már Égerházi, Sipos, Muck, Barabás felállásban.

A lemez egyik legnagyobb csemegéje, Sipos András 15 perces djembe szólója, mely ráadásul nem koncert, hanem stúdió felvétel.

Égerházi ritkán játszott koncerten a Venezia című gitárdarabot. A CD-re egy 2006-os Pecsa felvétel került fel. A második CD-t a 2016-os Djabe20 koncertből a fentebb említett Hagar Qim és a Déjá Vu zárja.

DVD – Surrounded

A harmadik korong DVD, melyen a teljes eredeti album és a régi-új számok 24bit/96kHz nagyfelbontású sztereó, valamint 24/96 DTS surround változatai kaptak helyet. A lemezt három koncert videó felvétel zárja a Djabe20 koncertből.

Természetesen a második CD-t és a DVD-t is Barabás Tamás keverte, szoros munkakapcsolatban Égerházi Attilával, az album producerével.

Az eredmény önmagáért beszél!

Djabe: First Album Revisited 2CD/DVD
Slipcase

A három korong önálló papírtokban bekerült egy gyűjtő dobozba, melyhez egy 72 oldalas könyvecske is tartozik. Tibor és Attila felfrissítette az 1996-os eredeti CD kísérőfüzetének képanyagát, megtartva annak művészi kivitelét. A kis könyvecskében a számokra vonatkozó részletes információk mellett az album története, keletkezése, a tagok visszaemlékezései a mostani munkálatokra és track by track elemzés is található. A sok fotóval illusztrált anyagot Göbölyös N. László ajánlása zárja.

Az albumon közreműködő zenészek

Banai Szilárd – dobok (CD2)
Barabás Tamás – basszusgitár
Égerházi Attila – gitár, ütőhangszerek, effektek
Gesztelyi Nagy Judit – furulya, schakuhachi
Gulli Briem – dobok (CD2)
Karvaly Tibor – hegedű, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, furulya
Kaszás Péter – dobok (CD2)
Koós-Hutás Áron – szárnykürt (CD2)
Kovács Ferenc – hegedű
Kovács Zoltán – billentyűs hangszerek (CD2)
Mótyán Tibor – tabla (CD2)
Muck Ferenc – szaxofon
Nagy János – billentyűs hangszerek (CD2)
Rácz Tamás – gitár
Sipos András – ének, ütőhangszerek
Steve Hackett – elektromos gitár (CD2)

Djabe_First_Album_Revisited_3D_mockup_v1_3
Djabe – First Album Revisited LP

A közel 50 perces LP a dupla CD legjobb számainak kivonatát tartalmazza, fele arányban az eredeti CD-ről, fele arányban pedig a régi-új kompozíciókból válogatva.
A Djabe LP kollekciójának kiemelten fontos darabja jött lére. Mind zenei minőségében, mind hangzásában méltó a többi kiadványhoz.

Djabe: First Album Revisited LP
Djabe 25 év

A Djabe zenekar az első lemez megjelenése óta eltelt 25 évben figyelemre méltó hazai és nemzetközi karriert futott be.
2000-ben a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége Arany Zsiráf díját, 2001-ben a Magyar Rádió és Televízió eMeRToN díját is elnyerték.
2004-ben nemzetközi PRince Award díjat kaptak és a Táncolnak a kazlak albumot Los Angelesben Surround Music Awardra jelölték.
A következő években különdíjakat kaptak litvániai és fehéroroszországi fesztiválokon.

A Djabe zenekar eddig 42 országban adott több mint ezer koncertet, az egyik legkeresettebb magyarországi együttes a külföldi fesztiválokon.
2007 óta rendszeresen koncerteznek és jelentetnek meg közösen lemezeket a világhírű brit Genesis gitárosával, Steve Hackettel.
A Djabe több mint 100 kiadvánnyal rendelkezik. Ebből 6 album az elmúlt 5 évben, az angliai Cherry Red Records gondozásában jelent meg és kapható világszerte.

Djabe: Haqar Qim
Djabe: Leaving The Desert
Djabe: We Are Okay
Djabe: Northern Adventure
Djabe: Pier 95

Djabe PR,
Budapest, 2021. október 30.

Copyright © Gramy-H Kft. Minden jog fenntartva!. | 1092 Budapest, Ráday u. 40. | djabe@djabe.com | Adatvédelmi tájékoztató