Djabe: Live in blue LP
RELEASED: 2014
ARTIST: Djabe
LABEL: GR1993 Records
CATALOGUE NUMBER: GR-116-1
NUMBER OF DISCS: 1
Djabe: Live in blue LP

180 grammos, átlátszó kék vinyl LP.
Limitált kiadás, mindössze 500 darab számozott példány készült.
Az albumhoz 24/96 wav letöltést adunk ajándékba a borítón található sorszámhoz.

A felvételek a Down And Up sztereó és surround turnék alkalmával készültek 2012 – 2014 között.
Ez az első darabja a Live in Blue LP, 2CD, DVD, Blu-Ray sorozatnak. Minden kiadvány tartalmaz olyan számokat, amelyek a többi lemezen nem találhatóak meg.
A Djabe 2012-ben a Down And Up album megjelenése kapcsán nagyszabású koncertkörútba kezdett és 2014 nyaráig emlékezetes fellépések sorát adták Magyarországon, Európában és Kanadában. Az előadásokhoz gyakran csatlakoztak zenész barátok is. Így a kiadványon jelentős szerep jutott a vendégeknek is. Steve Hackett gitározott a Genesisből, Gulli Briem ütőhangszeren és dobon játszott a Mezzofortéből, és a New Yorkban élő kanadai szaxofonos John Nugent (Tony Bennett, Ella Fitzgerald, Woody Herman Orchestra) tette teljessé a vendégek listáját. A 2013. november 10-i Miskolci koncert különösen rendhagyó lett, hiszen a Miskolci Szimfonikusok is közreműködtek a programban.
A Live in Blue kiadványok első darabja, a vinyl LP, a koncerteken szereplő mindegyik színpadi felállásból ad izgalmas ízelítőt. Hallható rajta a Djabe vendégek nélkül, két kompozíció erejéig, a Los Sipos a miskolci koncertből és a Life Spirit a 2014-es Óbudai Fesztiválról. Ez a két felvétel csak ezen az LP-n lehet megtalálni.
A Djabe Steve Hackettel hallható az Ace of Wands felvételén Miskolcról. Szintén Miskolcon készült a Jacuzzi és az Overnight Sleeper ahol Kovács Zoltán hangszerelte és vezényelte a szimfonikusokat. Szólistaként Kovács Sára fuvolázott, Steve Hackett gitározott.
A Djabe 2013-ban a PECSA Music Hallban rögzítette az LP anyagának többi felvételét, ahol Gulli Briem és John Nugent voltak a vendégzenészek. Ezek a darabok két hosszú egyveleg formájában ízelítőt adnak a zenekar teljes pályafutásából 2008-ig, hiszen a Take on-ig mindegyik albumról tartalmaznak kompozíciókat.


Jozé (Bese Jozefák László) rock producer, zenei újságíró (Rock Diszkont, RockinforM, Ellensúly, Passzió, Értékmegőrző, stb. ) lemezajánlója:

Djabe – Live in Blue LP (GR1993 Records / 2015)

A 2015. év első Djabe kiadványa a Down and Up turné érdekesebb felvételeiből szemezget. Égerházi Attiláék ezzel, az újabb rendkívül igényes kiadvánnyal ismét szintet ugrottak. A Live in Blue LP példaértékű mind tartalmában, mind kivitelében, mind minőségében.
A 180 grammos audiofil hanglemez egy coloured vinyl, vagyis egy gyönyörű, átlátszó kék színű LP. Limitált kiadás, melyből mindössze ötszáz darab sorszámozott példány készült. Ízléses, csodaszép tasakban. Öröm kézbe venni. Ráadásul az albumhoz 24 bit / 96 kHz minőségű tömörítetlen (wav) letöltést ad ajándékba a zenekar, digitális borítóval együtt. Gagyizásról (mp3) szó sem lehet…
Röviden megfogalmazva: jól szól. Kissé hosszabban: megdöbbentően jól szól. Még a Djabe / Gramy katalógus korábbi darabjaihoz viszonyítva is kiemelkedő a hangfalakból áradó zene összhatása. A tiszta élettel teli hangzás erőteljes, egészséges dinamikával társul. Közhelyek, de kevésszer voltak ennél igazabbak, aktuálisabbak. Igencsak meg lennék lepve, ha a Live in Blue nem kerülne be nagyon hamar a komoly hifisták, illetve a világ mértékadó audió-szalonjainak gyakran forgatott tesztlemezei közé.
A felvételek 2013-ban és 2014-ben készültek budapesti és miskolci helyszíneken, változó felállásokban. Természetesen hallható rajta életerőtől duzzadó koncertfelvétel a Djabe (Barabás Tamás, Banai Szilárd, Égerházi Attila, Kovács Ferenc, Kovács Zoltán) alapfelállásától. A felvételek tanúsága szerint az előadásokon a sztárvendégek, a zenekar barátai (Steve HackettGenesis; Gulli BriemMezzoforte; John NugentTony Bennett, Ella Fiztgerald) is kitettek magukért. Rajtuk kívül egy tehetséges fiatal fuvolista: Kovács Sára, illetve a Forward album közreműködője, a Miskolci Szimfonikus Zenekar hallható még Banaiék mellett. A nagylemez tartalmilag egy igen kompakt, highlights jellegű tracklistet tartalmaz, mely átfogó módon tartalmazza a Djabe életművének ismertebb darabjait. Még pontosabban az 1996-os debütalbumtól a 2008-as Take On CD / DVD-audio párosig eltelt időszak klasszikussá érett szerzeményeit foglalja össze. Az összesen tizenöt tétel nagyrészt medley, azaz különleges egyveleg formában szólal meg. Így nemcsak, hogy sok dalból hangzanak fel ismerős dallamok, hanem a hosszú kompozíciók lerövidítésével, illetve a szólók visszafogásával minden korábbinál lényegre törőbben mutatkoznak meg a Djabe formanyelvgyökei: a rájuk jellemző és az évek során egyre egyedibbé váló harmóniavilág; valamint az egzotikus hangszerelés és a repetitív részek által keltett kissé meditatív, felfelé tekintő, alapvetően pozitív szellemiségű hangulatok.
A korongon természetesen helyet kaptak még Steve Hackett zseniális szerzeményei. Valamint a This Is Not America című, mára már sztenderdnek számító kompozíció, melyet eredetileg 1984-ben rögzített David Bowie és a Pat Metheny Group, de azóta már számos emlékezetes feldolgozás bontotta ki a különleges szerzemény színeit. Ezúttal a Gulli Briemmel és John Nugenttel kiegészült Djabe pipálta ki a kéket. A Live in Blue egy kivételes karrier kiemelkedő koncertlemeze, az idén húsz esztendős zenekar koncertélményeinek kiérlelt sűrítménye. A Djabe live esszenciája. Egy ilyen prémiumkiadvánnyal leginkább önmagát tiszteli meg a kultúrára éhes és minőségre igényes emberi lélek. A tökéletesség illúziójában csak másodsorban merülhet fel az erkölcsös eljárás és a zenekar támogatása. Az együttes tájékoztatása szerint idén még további kiadványokkal, köztük egy gyűjteményes box-szal folytatódik a Down and Up Tour 2012-2014 feldolgozása. Úgy legyen!

Jozé / Ellensúly 2015

Tracklista:

Side A

Indian Experience (Barabás)
End of a Beautiful Day (Barabás – Égerházi)
Hang Song (Briem – Barabás)
This is not America (Bowie – Metheny – Mays)
Butterfly (Barabás)
House on the Hill (Barabás – Égerházi)
Los Sipos (Barabás)

Side B

Ace of Wands (Steve Hackett)
Jacuzzi (Steve Hackett)
Overnight Sleeper (Steve Hackett)
Hortobágy at Winter (Barabás)
Clouds Dance (Barabás – Égerházi)
First Step (Barabás – Égerházi)
Distant Dance (Égerházi)
Life Spirit (Égerházi – Barabás)

A lemezen szereplő előadók:

Szilárd Banai – dobok
Tamás Barabás – basszus gitár
Attila Égerházi – gitár, ütőhangszerek
Ferenc Kovács – trombita, hegedű
Zoltán Kovács – billentyűs hangszerek, karmester
Gulli Briem – hand pan djembe, csörgők, dobok
John Nugent – tenor és szoprán szaxofon
Miskolci Szimfonikus Zenekar

180 grammos, átlátszó kék vinyl LP.

Copyright © Gramy-H Kft. Minden jog fenntartva!. | 1092 Budapest, Ráday u. 40. | djabe@djabe.com | Adatvédelmi tájékoztató