Djabe: Witchi Tai To 2 LP - 20th Anniversary Edition - 45RPM
RELEASED: 2018
ARTIST: Djabe
LABEL: GR1993 Records
CATALOGUE NUMBER: GR-132-1
NUMBER OF DISCS: 2
Djabe: Witchi Tai To 2 LP – 20 éves jubileumi kiadás

2 x 180 grammos fekete LP, 45 RPM, félsebességes vágás új mesterszalagokról.

A Witchi Tai To a Djabe történetének egyik legsikeresebb lemeze. 1998-ban jelent meg, és kiváló zenei és hang minősége miatt hamar népszerű lett a Hi-Fi és High-End berendezéseken zenét hallgatók körében. Olyannyira, hogy a 20 évvel ezelőtt Angliában nyomott hanglemezváltozatra még ma is sokan etalonként tekintenek, és gyakran használják berendezéseik tesztelésére.

A hangfelvétel megjelenésének 20-ik jubileumára, a kiadó elhatározta, hogy az eredeti LP hangminőségét jóval túlszárnyaló korongokat ad a zenerajongók kezébe.

A lemezen a Djabe akkori felállása hallható, Sipos András – ének, ütőhangszerek; Égerházi Attila – gitár; Barabás Tamás – basszusgitár; Muck Ferenc – szaxofon. A kompozíciók nagy részét Égerházi Attila és Sipos András jegyzik, de Muck Ferencet is megtaláljuk a szerzők között. A címadó szám Jim Pepper kaw indián szaxofonos kultikussá vált autentikus ihletésű témájának feldolgozása.

A Witchi Tai To volt a Djabe zenekar második kiadott albuma. 2000-ben az Év Világzenei Albuma díjat nyerte el Magyarországon. A zenekedvelők eredetileg kazettán, dupla CD-n és vinyl lemezen szerezhették be az albumot. A dupla CD különlegessége, hogy a második CD interaktív masztere, a méltán híres londoni Abbey Road Interactive stúdióban készült. A zenekar mindig igyekezett kihasználni a kor legmodernebb médiaformátumait, mely 1998-ban az Enhanced CD volt, egy új technológia a zeneiparban. A második CD, a dalok rádiós változata mellett koncertfilmet, interjúkat, életrajzokat, diszkográfiát és weblinkeket tartalmazott. A szemkápráztató digipak éppen akkoriban jelent meg a piacon, a holland Van de Steeg Packaging jóvoltából. A harmadik fajta hordozót, a vinyl változatot Angliában préselték, a nyomólemez vágását pedig szintén az Abbey Road Studios végezte. Az album rövid idő alatt a High-End hangrendszerek tesztlemezévé vált – nem csak az LP, de a CD változat is, hiszen remek lehetőség nyílt így az analóg és digitális hordozó összehasonlítására.

2015-ben a Witchi Tai To 2CD+2DVD deluxe újrakiadásban, mediabook formájában jelent meg– Barabás Tamás új sztereó, surround keverésével, rengeteg audiovizuális extrával.

2018-ban a 20 éves jubileumi vinyl kiadásra Égerházi Attila új analóg mesterszalagokat készített a 2015-ös keverés felhasználásával az Abbey Road Studios számára, ahol a kiadó a félsebességes lemezvágást megrendelte. Az album 20 év után visszatért az Abbey Roadra.

Az Emtec SM468 mesterszalagokat egy Ampex ATR-102 stúdiómagnóról játszották be a SADIE munkaállomásra, 24bit/96kHz nagyfelbontású audió formátumban. A félsebességes vágást Miles Showell mastering egineer végezte egy egyedileg épített Neumann VMS 80 lemezvágó berendezéssel. A lemez forgási sebessége 45 RPM, ami a hanglemezen elérhető legtökéletesebb hangminőséget biztosítja, különösen félsebességes vágás esetén.

Tracklista

Side A

Coffee Break
Ode
Visions

Side B

Island
Gallop
Last Vision

Side C

Desert
Odyssey

Side D

Early Morning Snow
Witchi Tai To

A lemezen szereplő előadók

Muck Ferenc – szaxofon
Barabás Tamás – basszusgitár
Sipos András – ének, ütőhangszerek
Égerházi Attila – gitár

Snétberger Ferenc – gitár (A1)
Szalóky Béla – szárnykürt (D1)
Herczeg Judit – ének (C2)

Copyright © Gramy-H Kft. Minden jog fenntartva!. | 1092 Budapest, Ráday u. 40. | djabe@djabe.com | Adatvédelmi tájékoztató