Djabe_First_Album_Revisited_LP_Mock-up_v2
RELEASED: 2021
ARTIST: Djabe
LABEL: GR1993 Records
CATALOGUE NUMBER: GR-149-1
NUMBER OF DISCS: 1
Djabe: First Album Revisited LP (140 gr, yellow transparent vagy black vinyl)

LP (GR-149-1)
140 gr yellow vagy black vinyl a Quality Vinyl Projects gondozásában

A Djabe zenekar 1996 novemberében jelentette meg első CD-jét egyszerűen Djabe címmel.
A 25 éves jubileum alkalmából a zenekar a 3 lemezes kibővített digitális újrakiadás mellett egy exkluzív Quality Vinyl Projects LP kiadással lepi meg a rajongókat.

Az 1995. június és 1996. szeptember között készült első Djabe albumra már akkor felfigyelt a közönség és a szakma is. A lemezt a Djabe két alapítója Sipos András (1954 – 2007) ütőhangszeres és Égerházi Attila gitáros alkotta meg. Hozzájuk csatlakozott Égerházi és Sipos korábbi Novus Jam zenekarából Karvaly Tibor hegedűs a felvételekre. A meghívott zenészek között érkezett Muck Ferenc saxofonos, Barabás Tamás basszusgitáros és Kovács Ferenc trombitás, hegedűs is. A korabeli kritikák közül kiemelhetjük Mike Ezzo amerikai szakíró véleményét, aki már az első album alapján megjósolta, hogy a Djabe nemzetközileg is jelentős sikereket fog elérni és nagy pályát befutni. Nem tévedett.
A Djabe az elmúlt években sorra jelentette meg pályafutása első lemezeinek, felújított, újrakevert LP és surround hangzásban is megalkotott változatait. A zenekar rajongóinak a részéről, itthon és külföldön egyaránt, megfogalmazódott az első lemezzel kapcsolatos vinyl és surround kiadások igénye. A felújítás lehetősége 2016-ban merült fel először, amikor Karvaly Tibor csatlakozott a Djabe20 jubileumi koncert felállásához. Két olyan számot is műsorra tűztek az első CD-ről, amit még sohasem játszott élőben a Djabe. Ez volt a Hagar Qim és a Déjá Vu.
Égerházi Attila megkereste az archívumban az eredeti soksávos szalagokat, melyeket a londoni Abbey Road Stúdióban kellett „megsütni”, azaz újra lejátszhatóvá tenni.
A konkrét stúdió munkálatok a Covid miatti lezárások idején kezdődtek el. Égerházi Attila és Karvaly Tibor 8 hónapon át dolgoztak az anyagon, az utolsó 3 hónapra pedig Muck Ferenc és Barabás Tamás is becsatlakoztak.

A projekt azonban itt nem állt meg. A soksávos szalagokon találtak több megkezdett művet, amelyet most kihasználva a saját stúdió adta kötetlen lehetőséget, befejeztek. Ezeken a felvételeken a Djabe mostani tagjai is játszottak, Koós-Hutás Áron – szárnykürt, Kaszás Péter – dobok, Nagy János – billentyűs hangszerek. Ilyen a Pier 95 és a Sunrays.
Tamás Sipi dob és éneksávjai segítségével komponált egy új szerzeményt is, ez lett a We Are Okay.
Kovács Ferenc egy remekbe szabott hegedűszólója köré is készült egy régi-új kompozíció, a Lost In The Desert, melyben Steve Hackett egy korábban felvett gitárszólója és Sipi éneksávja is hallható. Természetesen Égerházi Attila, Karvaly Tibor Barabás Tamás és Muck Ferenc is közreműködnek ebben a két számban.
A második CD a 25 éven átívelő munkára utalva kapta a Then & Now címet.

Djabe: First Album Revisited LP

 

Djabe – First Album Revisited LP

A közel 50 perces LP a dupla CD legjobb számainak kivonatát tartalmazza, fele arányban az eredeti CD-ről, fele arányban pedig a régi-új kompozíciókból válogatva.
A Djabe LP kollekciójának kiemelten fontos darabja jött lére. Mind zenei minőségében, mind hangzásában méltó a többi kiadványhoz.

Tracklista:

Side A
1. Camel Run
2. Leaving The Desert
3. Déjà Vu
4. We Are Okay
5. Chase

Side B
1. Hagar Qim
2. Pier 95
3. Sunrays
4. Lost In The Desert

 

Az albumon közreműködő zenészek:

Barabás Tamás – basszusgitár
Égerházi Attila – gitár, ütőhangszerek, effektek
Gesztelyi Nagy Judit – fuvola, schakuhachi
Karvaly Tibor – hegedű, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, furulya
Kaszás Péter – dobok (B3)
Koós-Hutás Áron – szárnykürt (B2)
Kovács Ferenc – hegedű, trombita
Muck Ferenc – szaxofon
Nagy János – billentyűs hangszerek (B3)
Sipos András – ének, ütőhangszerek
Steve Hackett – elektromos gitár (B4)

 

Copyright © Gramy-H Kft. Minden jog fenntartva!. | 1092 Budapest, Ráday u. 40. | djabe@djabe.com | Adatvédelmi tájékoztató