Táncolnak a kazlak

Stúdió és élő, 2016-os kiadás

2016 őszén került a boltok polcaira a hazai zenetörténet egyik legkiválóbb albumának, a 2003-as Táncolnak a kazlak CD-nek a deluxe újrakiadása, mely az egyik legjobban sikerült album a zenekar történetében. Különleges jelentőséget ad számára, hogy a kompozíciókat Égerházi Imre festőművész képei ihlették. Az album az „egy festmény, egy zeneszám” szerkesztést követi. Barabás Tamás basszusgitáros és Égerházi Attila gitáros saját szerzeményei alkotják az anyagot. Az együttesnek sikerült zenei mondanivalóval hűen visszaadni a festő vizuális gondolatait. A hangokkal „tovább festették” a képeket. Megjelennek az Alföld, erdélyi táj, a külföldi tanulmányutak (Olaszország, Bulgária, Lengyelország, Franciaország) hangulatai a zeneszámokban. A Djabe az album segítségével rengeteg külföldi meghívást kapott, igazából ebben az időben teljesedett ki nemzetközi karrierje.

A Sheafs are dancing – studio and live címet kapott felújított kiadvány első CD-je egy az egyben megegyezik az eredeti CD-kiadáséval. A második, most kiadásra került extra CD pedig a Sheafs are dancing – live, avagy a Táncolnak a kazlak koncertlemez, melynek felvételei bár négy különböző helyszínen készültek, albumként mégis egységesnek hat, hála a gondos szerkesztői munkának és az egységes hangképnek, a kitűnő hangmérnöki utómunkának. A koncert CD törzsanyaga, hét felvétel a Pesti Vigadóban készült 2003-ban a Táncolnak a kazlak lemezbemutató turné egyik budapesti állomásán. További két kompozíció (Szemrehányás, Ház a dombtetőn) szintén ugyanezen a turnén került rögzítésre, csak egy másik előadáson, a Petőfi Csarnokban.
2015-ben megvalósult a zenekar egyik régi álma, és elkészültek a Repülés és a Jégvilág című kompozíciók szimfonikus változatai. Barabás Tamás újrakomponálta a két szerzeményt, melyeket Kovács Zoltán zongoraművész hangszerelt 59 tagú szimfonikus zenekarral kiegészített Djabe együttesre. A Kazlak koncertlemezen hallható Repülés és Jégvilág felvételek szintén Budapesten, a Művészetek Palotájában a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével készültek 2015. november 10-én.
A két korong egy, – az első kiadáshoz képes kibővített,- 36 oldalas, gyönyörű keménykötésű könyvben, digipak tálcákon került elhelyezésre. Tartalomhoz a forma. Jó kézbe venni. Ezt a minőséget így, és csakis ebben a formában szabad tálalni. Csillagos ötös.

Jozé
Zenei szakíró

Copyright © Gramy-H Kft. Minden jog fenntartva!. | 1092 Budapest, Ráday u. 40. | djabe@djabe.com | Adatvédelmi tájékoztató