Djabe: Sheafs are dancing – studio and live 2CD

2016 őszén került a boltok polcaira a hazai zenetörténet egyik legkiválóbb albumának, a 2003-as Táncolnak a kazlak CD-nek a deluxe újrakiadása, mely az egyik legjobban sikerült album a zenekar történetében. Különleges jelentőséget ad számára, hogy a kompozíciókat Égerházi Imre festőművész képei ihlették. Az album az „egy festmény, egy zeneszám” szerkesztést követi. Barabás Tamás basszusgitáros és Égerházi Attila gitáros saját szerzeményei alkotják az anyagot. Az együttesnek sikerült zenei mondanivalóval hűen visszaadni a festő vizuális gondolatait. A hangokkal „tovább festették” a képeket. Megjelennek az Alföld, erdélyi táj, a külföldi tanulmányutak (Olaszország, Bulgária, Lengyelország, Franciaország) hangulatai a zeneszámokban. A Djabe az album segítségével rengeteg külföldi meghívást kapott, igazából ebben az időben teljesedett ki nemzetközi karrierje. A festmények reprói helyet kaptak a rendkívül igényes kivitelű kis könyvecskében, melybe a Djabe legénysége a Táncolnak a kazlak CD-t csomagolta, így a dalokhoz tartozó festmények látványa, illetve további információk bármikor könnyen társíthatók a zenehallgatáshoz.
Égerházi Imrét, akit már jóval halála előtt is az alföldi festészet egyik legjelentősebb mesterének tartottak festészetével olyan képi világot hozott létre, amely csakis rá volt jellemző. Mélyen táplálkozott az Alföld, a Hortobágy és Erdély életképeiből valamint zenevilágából. Az eredmény egyedi lett és sajátosan magyar, hiszen Égerházi Imre nemcsak magyar, hanem kozmopolita is volt, akárcsak a Djabe. Virágcsendéletei a szép és a természet szeretetét tükrözik.”
A Táncolnak a kazlak több tekintetben is mérföldkőnek számít a Djabe pályafutásában. Részben azért, mert ezen az albumon fordult meg végképp az improvizatív, szabados hangulatfestő kompozíciók és a jóval kötöttebb, alapvetően jazzre épülő kimunkált szerzemények aránya, az utóbbiak javára. Másrészt pedig a különböző egzotikus (afrikai, ázsiai, óceániai, indián) folk stílusjegyek és motívumok után, – illeszkedve a képek témájához és hangulatához -, itt jelentek meg elsőként a magyaros, kárpát-medencei népi dallamok az együttes munkásságában. Külön kiemelendő Kovács Ferenc erőteljes, ösztönösen zseniális, népies hegedűjátéka, mely zeneiségében és szellemiségében képes befogni az egész Kárpát-medencét, mely „az egyik legeredetibb hangzás egész Európában”. „Karakteres, magyar, parasztbarokk játéka alapvetően határozza meg” a CD jellegét.
A Djabe karrierjének azért is fontos mérföldköve a Kazlak, mert a rendkívül jól sikerült felvétel és a profi keverés egy olyan végső hangképet eredményezett, mely még mindig etalonnak számít a Hi-Fi szerelmeseinél és a High End szalonokban. A korszakos album DVD-Audio verziójának authoring munkálatait a londoni Abbey Road stúdióban végezték, ez a változat kapta meg 2004-ben a PRince Award díjat a „legjobb multimédiás alkotás” kategóriában. Egy évvel később pedig „a legjobb extra tartalom” kategóriában kapott jelölést a Los Angeles-i Surround Music Award-on. Barabás triplázott, hiszen az albumon zeneszerzőként, hangszeresként és hangmérnökként is csúcsminőséget alkotott, melyet a szakmai elismerések is megerősítettek. Ez olyan kivételes teljesítmény, amivel csak nagyon kevesen büszkélkedhetnek.

A Banai Szilárd – Barabás Tamás – Égerházi Attila – Kovács Ferenc – Kovács Zoltán – Sipos András felállású csapat csodát alkotott, mely mára már a magyar zenei kultúrörökség egyik alapművének számít. A Kazlakon közreműködő vendégművészek névsora is impozáns: Herczeg Judit vokál, Ben Castle (Sting, Marillion, The Brand New Heavies, George Michael stb.) szaxofon, Szalai Péter (Makám, Tin Tin Quartet, Mitsoura, stb.) tabla és Steve Hackett (Genesis) gitár. Utóbbi ezen az albumon játszott első alkalommal Djabe hanghordozón, amit az elmúl egy-másfél évtizedben számtalan további együttműködés követett.A Sheafs are dancing – studio and live címet kapott felújított kiadvány első CD-je egy az egyben megegyezik az eredeti CD-kiadáséval. A második, most kiadásra került extra CD pedig a Sheafs are dancing – live, avagy a Táncolnak a kazlak koncertlemez, melynek felvételei bár négy különböző helyszínen készültek, albumként mégis egységesnek hat, hála a gondos szerkesztői munkának és az egységes hangképnek, a kitűnő hangmérnöki utómunkának. A koncert CD törzsanyaga, hét felvétel a Pesti Vigadóban készült 2003-ban a Táncolnak a kazlak lemezbemutató turné egyik budapesti állomásán. További két kompozíció (Szemrehányás, Ház a dombtetőn) szintén ugyanezen a turnén került rögzítésre, csak egy másik előadáson, a Petőfi Csarnokban.
2015-ben megvalósult a zenekar egyik régi álma, és elkészültek a Repülés és a Jégvilág című kompozíciók szimfonikus változatai. Barabás Tamás újrakomponálta a két szerzeményt, melyeket Kovács Zoltán zongoraművész hangszerelt 59 tagú szimfonikus zenekarral kiegészített Djabe együttesre. A Kazlak koncertlemezen hallható Repülés és Jégvilág felvételek szintén Budapesten, a Művészetek Palotájában a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével készültek 2015. november 10-én.
A Táncolnak a kazlak koncert CD további érdekessége, hogy az öt- és hattagú korszak mellett egy számban hallható a héttagú Djabe is, hiszen a Fátyol mögött New Orleans Clubban készült 2004-es koncertfelvételén Tóth Viktor szaxofonozik, aki akkoriban, egy rövid ideig a zenekar teljes jogú tagja volt, de stúdió lemez nem készült vele.
A koncertek különlegessége volt, hogy a festményeket és Égerházi Imre festményekhez kapcsolódó filmfelvételeit kivetítették az előadás során. A zene és a vizuális látvány nagyban erősítette egymás hatását. Technikailag is emlékezetes a turné, hiszen élőben 5.1 hangzásban szóltak a koncerttermek, melyet azóta is emlegetnek a zenekar rajongói.
A két korong egy, – az első kiadáshoz képes kibővített,- 36 oldalas, gyönyörű keménykötésű könyvben, digipak tálcákon került elhelyezésre. Tartalomhoz a forma. Jó kézbe venni. Ezt a minőséget így, és csakis ebben a formában szabad tálalni. Csillagos ötös.

Jozé
Zenei szakíró

Kritikák az albumról:
„A legjobb zenekar akikkel valaha játszottam.”
Steve Hackett, Genesis gitárosa, az album közreműködője

„Nagyon élveztem a Djabe zenéjét, a Táncolnak a kazlak csomagolása pedig szuper!”
Jim Simpson, Birmingham International Jazz Festival

„Mi itt mindannyian azt gondoljuk, hogy a Djabe nagyon jó zene!”
Mia Hansson / Stockholm Jazz Festival

„Hogyan szól a magyar dzsessz? Végy hét mokány fickót, akik lágy, kellemes jazzt játszanak, és öntsd le őket néhány vödör magyar paprikával. Adj egy kis Kelet-európai folk érzékenységet hozzá, kifejezetten magyar hegedűvel. A zsúfolt Rochester International Jazzfestivál 2004 Big Tent közönsége ezt mindegy cseppig felzabálta.”
Jeff Spevak, Democrat and Chronicle

„Egy olyan zenei élménynek lehettünk részesei a Pecsában ami valóban kuriózum! A jól beállított háttérhangzás nem zavarta meg a színpadi történést, nem terelte el a hallgató figyelmét. Hatásával tökéletes módon erősítette mindazokat az érzéseket és hangulatokat, melyeket a zenekar tagjai átadtak a közönségnek. Mindezek hatására valóban olyan érzésem volt mintha én is kicsit része lennék a zenének és a hangoknak, aminek általában csak passzív élvezője lehet a hallgató. Az a zene, amit egyébként már megismerhettem a CD-ről, most egy egészen más, újabb, tisztább arcát mutatta, mely egy sokkal mélyebb átélés világába vezet.”
Kiss Attila, Sztereó magazin

Tracklista:

CD 1 – Sheafs are dancing – studio

1. Táncolnak a kazlak
2. Tájak
a) – Lengyelország felett
b) – Alkony a tengerparton
3. Hajdúböszörményi utcarész
4. Ház a dombteton
5. Téli hortobágy
6. Hóviharban
7. Fátyol mögött
8. Beszélgetők
9. Szemrehányás
10. Thiérachei emlék
11. Gyimesi hegyek
12. Repülés
13. Jégvilág
14. Virágcsendélet

Az albumon szereplő előadók:

Banai Szilárd – dobok
Barabás Tamás – basszusgitár
Égerházi Attila – gtár
Kovács Ferenc – trombita, szárnykürt, hegedű, ének
Kovács Zoltán – billenytűs hangszereks
Sipos András – ének, ütőhangszerek
Ben Castle – szaxofon
Égerházi Imre – próza (felvételről)
Steve Hackett – gitár
Herczeg Judit – vokál
Szalai Péter – tabla CD 2 – Sheafs are dancing – live

1. Tájak (Pesti Vigadó 2003)
2. Virágcsendélet (Pesti Vigadó 2003)
3. Thiérachei emlék (Pesti Vigadó 2003)
4. Téli Hortobágy (Pesti Vigadó 2003)
5. Hajdúböszörményi utcarész (Pesti Vigadó 2003)
6. Hóviharban (Pesti Vigadó 2003)
7. Szemrehányás (Petőfi Csarnok 2003)
8. Táncolnak a kazlak (Pesti Vigadó 2003)
9. Ház a dombtetőn (Petőfi Csarnok 2003)
10. Fátyol mögött (New Orleans Club 2004)
11. Repülés (Művészetek Palotája 2015)
12. Jégvilág (Művészetek Palotája 2015)

Az albumon szereplő előadók:

Banai Szilárd – drums
Barabás Tamás – bass giutar
Égerházi Attila – guitar
Kovács Ferenc – trumpet, flugelhorn, violin
Kovács Zoltán – keyboards, piano
Sipos András – percussion (2003-2004)
Tóth Viktor – alt saxophone (2004)
Symphonic band of Miskolc (2015)
Conductor: Reményi József
Orchestrated: Kovács Zoltán

Copyright © Gramy-H Kft. Minden jog fenntartva!. | 1092 Budapest, Ráday u. 40. | djabe@djabe.com | Adatvédelmi tájékoztató