Göbölyös N. László: Djabe 20 év szabad hangjai
RELEASED: 2016
CATALOGUE NUMBER: GR-126
Göbölyös N. László: Djabe – 20 év szabad hangjai

Djabe ashanti nyelven szabadságot jelent. Nyugodtan mondhatjuk, ők Magyarország „vezető jazz/világzenei fúziós együttese”, sőt jóval többek ennél. Korlátokat nem ismerő zenei világuk messze túllépi a műfaji meghatározásokat.  A sokféle etno stílustól a progresszív rockig, a latin zenétől az avantgarde jazzig, a hard rock‑tól a valódi világzenéig, az egzotikus törzsi hangszerektől a klasszikus nagyzenekarig mindent sikeresen integráltak egyedi, mégis populáris világukba. A látványos világítással, videovetítéssel kísért, gyakran surround hangzású élő előadásaikból és rendkívül magas minőségű kiadványaikból „árad a frissesség, a lendület, az intellektuális igényesség és a legjobb értelemben vett profizmus”.
Az Égerházi Attila gitáros és Sipos András ütőhangszeres, énekes által alapított, majd Barabás Tamás basszusgitáros, hangmérnök által dirigált Djabe együttes legénysége az elmúlt két évtizedben szédítő magasságokba jutott. Miként zenéjük, úgy mindvégig példaértékű, regénybe illő történetük sem hétköznapi. A Djabe az elmúlt 20 esztendőben 42 országban adott koncertet. A szervezők felsőfokban nyilatkoztak a zenekarról, miként a rendszeresen velük muzsikáló neves vendégművészek is magasztalják őket. „A Djabe a hobbim” – írta róluk John Nugent kanadai szaxofonművész, a rochesteri nemzetközi jazzfesztivál producere. Gulli Briem, az izlandi Mezzoforte dobosa szerint „a Djabe Európa Weather Reportja”. Steve Hackett, a Genesis legendás gitárosa pedig simán úgy értékelte a közös munkát, hogy a Djabe „a legjobb zenekar, akikkel valaha játszottam”. Kiadványaik zenei és technikai minősége világszínvonalú, csak a legnagyobbak produktumaival érdemes őket összehasonlítani. Nem véletlen kapott 2004-ben a Táncolnak a kazlak dvd-Audio jelölést Los Angelesben a Surround Music Awardon. Értik és szeretik őket Dél-Amerikától Japánig. Nyugodtan kijelenthetjük, a Djabe hungarikum.

A közel 900 színes fotóval illusztrált könyvben megismerhetjük az együttes történetének mérföldköveit. A szerző megszólaltatja a zenekar tagjait is, akik saját történeteiken keresztül elevenítik fel az elmúlt húsz évet. Ennek révén eddig nem ismert részleteket tudhatunk meg a Djabéról, bepillanthatunk a kulisszák mögé. A zenekar összes albumát szakavatottan mutatja be Göbölyös N. László, aki egyúttal rengeteg releváns hazai és külföldi kritikát idéz az olvasónak az albumok és a turnék kapcsán.A könyvhöz mellékelt kupon segítségével a bolti árhoz képest 50–80% engedménnyel szerezhetők be a zenekar kiadványai, hogy minden érzékszervünkkel elmerülhessünk a Djabe történetében.
Göbölyös N. László író újságíróként, zenebarátként, rajongóként, barátként és útitársként szinte minden fontosabb mérföldkőnél jelen volt. Az események koronatanúja, a Djabe életművét behatóan ismerő szakértőként, avatott betűvetőként alapos, mégis könnyen áttekinthető és olvasmányos összefoglalót alkotott. Aki lelkesen szurkol a magyar muzsikusok nemzetközi sikereiért, örömmel fogja forgatni legújabb zenei témájú könyvét.

Bese Jozefák „Jozé” László
zenei szakíró

Copyright © Gramy-H Kft. Minden jog fenntartva!. | 1092 Budapest, Ráday u. 40. | djabe@djabe.com | Adatvédelmi tájékoztató