Djabe & Steve Hackett: Life Is A Journey – The Budapest Live Tapes 2CD+DVD
RELEASED: 2018
ARTIST: Djabe & Steve Hackett
LABEL: Cherry Red Records
CATALOGUE NUMBER: EANTCD31071
NUMBER OF DISCS: 3
Djabe & Steve Hackett: Life Is A Journey – The Budapest Live Tapes 2CD+DVD

2CD + DVD by Cherry Red Records (EANTCD31071)

A Djabe zenekar örömmel jelenti be, hogy másfél év alatt a harmadik kiadványa jelenik meg az angliai Cherry Red Records gondozásában, mely a 2017-ben Budapesten Steve Hackettel adott közös koncertjét tartalmazza CD és DVD hordozókon. A koncertre a MOMkultban került sor, a Life Is A Journey – The Sardinia Tapes album megjelenésének alkalmából. A koncerten az új album anyagának bemutatása mellett Djabe, Steve Hackett és Genesis klasszikusok is felcsendültek. A bemutatón részt vett a Life Is A Journey teljes alkotógárdája, Steve Hackett – gitár; Gulli Briem – dob, ütőhangszerek; Barabás Tamás – basszusgitár; Koós-Hutás Áron – trombita; Égerházi Attila – gitár, ütőhangszerek; és a Djabe maradék két tagja Nagy János – billentyűs hangszerek; valamint Kaszás Péter – dob, ének, ütőhangszerek.

A Life Is A Journey albumot az alkotók a festői Szardínia szigetén vették fel. 2016. júniusában a Nostra Signora di Tergu katedrális szomszédságában rendeztek be alkalmi stúdiót, ahol 3 napon át improvizáltak a környék természeti szépségeitől és a több ezer éves kultúrától inspirálva. A 24 sávos magnószalagokra rögzített felvételekből Barabás Tamás később Budapesten dolgozta ki a szintén Cherry Red gondozásban megjelent albumot.

Az albumot a nemzetközi megjelenés hetében 2017. október 3-án Győrben és október 4-én, Budapesten mutatták be. A budapesti koncertet rögzítette a zenekar, és az ennek felhasználásával készült el a Djabe & Steve Hackett: Life Is A Journey – The Budapest Live Tapes kiadvány. A dupla CD + DVD kiadvány bőven tartalmaz extrákat a 2018-as turné során rögzített hangfelvételek és videó anyagok felhasználásával. A DVD a sztereó hang mellett surround keverést is tartalmaz.

Bese Jozé kritikája az albumról:

1. Music Is A Journey

A Life Is A Journey – The Sardinia Tapes különleges stúdióalbum, mely újszerűségével elmosta a határokat a progresszív rock, a modern jazz és a kortárs világzene között. Meghatározásként leginkább az instrumentális progresszív zene kifejezés illik rá. De minden definiálásnál többet ér még egyszer végighallgatni, lehetőleg eredetiben, profi hangrendszeren.

A különleges stúdióalbum végül 2017. október 6-án jelent meg, a brit Cherry Red kiadónál CD+DVD formátumban. A Life Is A Journey dalainak ősbemutatójára a hivatalos megjelenést megelőző napokban került sor, 2017. október 3-án a győri Richter Terem-ben, 4-én pedig a budapesti MOM Kulturális Központban. Az élő előadásokon viszont már nem csak a Sardinia Tapes albumot rögzítő ötös vett részt, hanem Steve Hackett és Gulli Briem mellett a megújult Djabe teljes felállása is hangszert ragadott, így összességében tehát egy speciális, héttagú formáció játszott a lemezbemutatókon.

A MOMkult színpadán tartott előadást hangban és képben is rögzítették, ez képezi alapját a 2018. szeptember 28-án megjelenő Life Is A Journey – The Budapest Live Tapes című tripla-lemezes kiadványnak, monstre koncertalbumnak.

2. A lemezbemutató nagykoncert

A Life Is A Journey – The Budapest Live Tapes bő másfél órás törzsanyagát három jól elkülöníthető blokkra lehet osztani. A DVD- és az első CD első fél órájában a Djabe zenekar jelenlegi felállása látható, illetve hallható. Barabás Tamás basszusgitáros, Égerházi Attila gitáros, Kaszás Péter dobos, Koós-Hutás Áron fúvós és Nagy János „Jancsa” billentyűs a 2014-es Forward és 2016-os 20 Dimensions című albumok, a nemzetközi jazzfesztiválok színpadain mára már klasszikussá érett népszerű szerzeményeit mutatják be, a jelenlegi ötös formáció hangszerelésében, felfogásában és eladásmódjában. Érdekesség, hogy a Life Spirit bevezetőjébe a Witchi Tai To fő motívumát is belecsempészte Attila. Barabás Tamás aktuális basszusgitár-darabja pedig ezúttal a Busy Butterfly címet kapta.

A második blokk elején színpadra szólították Gulli Briem dobost és Steve Hackett szólógitárost, majd hetesben folytatták tovább a zenélést. A következő szűk félórában bemutatásra kerültek Steve Hackett és a Genesis djabésített klasszikusai. A Los Endos, a Fly On The Windshield, a Please Don’t Touch, a Firth Of Fifth és a Last Train To Istanbul ismét extra dimenziókat nyert Gulli és a Djabe muzsikusok közreműködése által.

Mindezeket követően, a második CD-n, illetve a DVD műsorának második felében láthatók-hallhatók a Szardínia szigetén improvizált témákból összeállt szerzemények ősbemutatói. A harmadik blokk négy hosszú Life Is A Journey kompozíciót vonultat fel, mintegy 35 percben. A korábbiakban sem fogták vissza magukat a srácok a variációkat, improvizációkat illetően, de amit a már elve improvizációkból, jammelésekből összeállított dalokkal műveltek élőben, arra nehéz kellően felsőfokú jelzőt találni. Mindenesetre bátran leszögezhető, hogy így, és csak is így érdemes valamihez hozzányúlni, ami már eredetileg jó, önmagában véve is kiváló, sőt: zseniális.

A Sardinia Tapes albumon még „csak” 7 perces Golden Sand a The Budapest Live Tapes korongjain már 11 percesre hízott, elsősorban Nagy Jancsa bámulatos extra billentyűtémáira érdemes fókuszálni, de az avatott fül Steve gitár- és Áron trombitajátékában is bőven találhat új elemeket.

A már stúdióverzióban is rendkívül pörgős Buzzy Island őrületét is fokozni tudták élőben. A koncertváltozat úgy lett, nagyjából két perccel hosszabb az eredetinél, hogy szinte fel sem tűnik, annyira magával ragadó a lendülete. Steve gyakorlatilag teljesen mást gitározik, -ráadásul más helyen-, mint amit a Sardinia Tapes hallgatásakor megszokhattunk, mégsem zavaró, sőt kifejezetten érdekes, mert teljesen illeszkedik a már jól megszokott témához.

Érdekes módon a -most már duplán- címadó szerzemény változott legkevésbé élőben. Bár a középtájt szereplő riffelés, mint főtéma további kiemelése a koncerteken összességében más, rockosabb, városiasabb hangulatba helyezi a kompozíciót, mint ami az eredeti mediterrán verzió sajátja. Továbbá feltétlen nagyon jót tett neki, hogy Barabás Tamás mellett immár Kaszás Péter is hallható a Life Is A Journey vokáljában.

A szintén kibővített verzióban elhangzó After Limoncello is határozottan dinamikusabb, mint a Szardínián megszületett eredetije. A billentyűs témák jazzesebb, szinte klubhangulatot kölcsönöznek a zseniális darabnak, a gitár itt is rockosabb, a basszusgitár dögösebb, a tempó gyorsabb, a szólók pedig jól elkülönülnek. Így a koncertváltozat összességében az eredeti kompozíció tengerparti merengése, a Mediterráneumba való el- és visszavágyódása helyett inkább egy kellemes kávézói miliőt, vagy sétálóutcai, kiülős kora délutánt idéz, ezúttal is ideális arányokkal. Tanítani kellene!

A formátumonként eltérő extrák előtt ráadásként elhangzó Clouds Dance erőteljesen átalakult a New Dimensions Update Live albumon hallható verzióhoz, vagyis a megújult Djabe formáció első fellépéséhez képest. Nemcsak, hogy percekkel hosszabb lett, de ezúttal sokkal bátrabb jammelés -és egyben improvizáció-parádé is- került a kötelező főtémák közé, Steve ezúttal is zseniálisan gitározik. Így, mikor az utánozhatatlan tónusú Fernandes megszólal, azonnal progresszív rock válik az eredendően world music tételből. Ezért a The Budapest Live Tapes korongjain hallható Clouds Dance változat leginkább az It Is Never The Same Twice-on megörökített (Miskolc Ady Endre Művelődési Ház, illetve Budapest Jazz Club) felvételekkel rokon, de a „nincs két egyforma előadás” jegyében azoknak is képes újat nyújtani, akik hiánytalanul begyűjtötték a legkülönfélébb hanghordozókon piacra dobott korábbi Djabe & Steve Hackett koncert-kiadványokat. Így például ez alkalommal nem hallható énekhangszín a szintetizátoron, miközben a korábbiaktól erősen eltérő szólók élvezhetők.

3. Az extrák

2018. júniusában három ország hét városában adott koncertet a Djabe zenekar. Melyből az első öt állomáson Steve Hackett és Gulli Briem voltak a vendégek, az utolsó kettőn pedig kizárólag csak Gulli. Ennek megfelelően az It Is Never The Same Twice album klasszikusai mellett az első etapban (Prága, Budapest, Bécs, Sankt Veit an der Glan, Kaposvár) elsősorban a Life Is A Journey – The Sardinia Tapes friss szerzeményei kerültek terítékre, míg a két utolsó helyszínen (Szeged, Miskolc) inkább a Flow album daltermése lett előtérbe helyezve. Az egy hetes turné csúcsának a bécsi előadás bizonyult, melyen elképesztő energiák szabadultak el. A szokásosnál is invenciózusabb szólók és improvizációk mellett emlékezetes momentum marad Steve szájharmonikás blues variációja a Distant Dance „extended” verziójában.

Az intenzív nyári koncertkörút egyes részletei a 2018-as Life Is A Journey – The Budapest Live Tapes című koncertalbum extrái között kaptak helyet. A dupla CD műsorának végén szereplő a két  felvétel a It Is Never The Same Twice Tour során Prágában (The Steppes) és Kaposvárott (Distant Dance) került rögzítésre. Utóbbi érdekessége, hogy a Vigasságok Terén tartott rendkívül sikeres koncerten ismét előkerült a szájharmonika, így a bécsi közönség után a kaposvári publikum is feledhetetlen extra produkcióban részesült, melyek a koncertalbum bónuszaiként tétetnek közkincsé.

A DVD extrái között található Tour Is A Journey című dokumentumfilm-szerű zenés videónapoló pedig prágai Lucerna, a budapesti Barba Negra Track, a bécsi Reigen Live, valamint az osztrák Sankt Veit an der Glan városában ékeskedő mesés Herzogburg kastély, továbbá a kaposvári Somogyi Borfesztivál színpadait hozza közelebb a rajongókhoz. Bemutatva a koncerteket és azok precíz előkészületeit is. A hangbeállásokon készült felvételek a művészek elkötelezett munkáját hozzák emberközelbe, az éles előadásokon készült snittek pedig a nagyszerű hangulatot örökítették meg. Az összeállítás alatt majdnem végig a Life Is A Journey – The Sardinia Tapes album különleges szerzeményei szólnak, egyfajta kiterjesztett élményt adva, más felvételekről, más megközelítésben is bemutatva azok legérdekesebb részleteit. A kivételt a bécsi szájharmonikás Distant Dance képezi, melyet bűn lett volna kihagyni a Life Is A Journey dallamok mellől. .

Szintén a Life Is A Journey – The Sardinia Tapes albumhoz tartozik az a két bónusz klip, mely a DVD-t tovább gazdagítja. A Life Is A Journey című screen film ugyanúgy Szardínián készült, akár csak az alatta hallható stúdiófelvétel. Az élő előadásokon a színpad mögé vetített képanyag részben már ismerős lehet, hiszen a Sardinia Tapes DVD-verzióján található Sardo Moments című kisfilm képezi alapját. Annak egyfajta újragondolt, kibővített változata, ami nagyszerűen illeszkedik a magával ragadóan hömpölygő zenéhez.

A Beams Over The Nulvi Mountains filmklipje első alkalommal került hivatalos kiadásra. A dal hangulatához tökéletesen illeszkedő csodaszép filmfelvételeket Égerházi Attila készítette egy Super 8-as kamerával. A különféle fényviszonyokban megörökített szardíniai szélerőművek méltóságteljes képsorai ideális illusztrációi a különleges felvételnek. Egy normálisabb világban díjak özöne lenne a jutalma ilyen magas szintű művészi munkának. Remélhetőleg a rajongókon túl a szakma értelmesebb része is észre fogja végre venni végre, hogy ismét mesterművet adott ki kezéből a Djabe legénysége.

Jozé 2018

 

Tracklista

CD1

Lava Lamp
Life Spirit
Busy Butterfly
4000

Los Endos
Fly On A Windshield
Please Don’t Touch
Firth Of Fifth

Last Train To Istanbul

CD2

Golden Sand
Buzzy Island
Life Is A Journey
After Limoncello
Clouds Dance

Bonus tracks

The Steppes (2018 Prague)
Distant Dance (2018 Kaposvár)

DVD

Lava Lamp
Life Spirit
Busy Butterfly
4000

Los Endos
Fly On A Windshield
Please Don’t Touch
Firth Of Fifth

Last Train To Istanbul
Golden Sand
Buzzy Island
Life Is A Journey
After Limoncello
Clouds Dance

DVD extras

Life Is A Journey – screen film
Beams Over The Nulvi Mountains – music video
Tour Is A Journey 2018 – documentary

A lemezen szereplő előadók:

Steve Hackett – gitár, ének
Gulli Briem – dob, ütőhangszerek
Barabás Tamás – basszusgitár, ütőhangszerek, vokál
Égerházi Attila – gitár, ütőhangszerek, vokál
Koós-Hutás Áron – trombita, szárnykürt
Nagy János – billentyűs hangszerek
Kaszás Péter – dob, ütőhangszerek, ének

Copyright © Gramy-H Kft. Minden jog fenntartva!. | 1092 Budapest, Ráday u. 40. | djabe@djabe.com | Adatvédelmi tájékoztató