Djabe - First Album Revisited 2021 LP cover
RELEASED: 2021
ARTIST: Djabe
LABEL: GR1993 Records
CATALOGUE NUMBER: GR-149-7
NUMBER OF DISCS: 1
Djabe: First Album Revisited 2-Track Master Tape

2 Track Master Tape
38 cm/s, RTM LPR90 szalag, 26,5 cm fémorsón, Hinged box, matricázva

Igény esetén rendelhető SM468 1100 méteres kiszerelés is AEG magon.
Érdeklődni: djabe@djabe.com

A közel 50 perces, 2 sávos mesterszalag a dupla CD legjobb számainak kivonatát tartalmazza, fele arányban az eredeti CD-ről, fele arányban pedig a régi-új kompozíciókból válogatva.

A Djabe LP kollekciójának kiemelten fontos darabja jött lére. Mind zenei minőségében, mind hangzásában méltó a többi kiadványhoz. Az LP borítóján láthatóak a számokhoz tartozó fotók, színes hangulatot teremtve a zenehallgatáshoz.

 

Tracklista:

1. Camel Run
2. Leaving The Desert
3. Déjà Vu
4. We Are Okay
5. Chase
6. Hagar Qim
7. Pier 95
8. Sunrays
9. Lost In The Desert

 

Az albumon közreműködő zenészek:

Barabás Tamás – basszusgitár
Égerházi Attila – gitár, ütőhangszerek, effektek
Gesztelyi Nagy Judit – fuvola, schakuhachi
Karvaly Tibor – hegedű, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, furulya
Kaszás Péter – dobok (8)
Koós-Hutás Áron – szárnykürt (7)
Kovács Ferenc – hegedű, trombita
Muck Ferenc – szaxofon
Nagy János – billentyűs hangszerek (8)
Sipos András – ének, ütőhangszerek
Steve Hackett – elektromos gitár (9)

A Djabe zenekar 1996 novemberében jelentette meg első CD-jét egyszerűen Djabe címmel.

A 25 éves jubileum alkalmából a zenekar a 3 lemezes kibővített digitális újrakiadás mellett egy exkluzív 2 sávos mesterszalag kiadással lepi meg a rajongókat.

Az 1995. június és 1996. szeptember között készült első Djabe albumra már akkor felfigyelt a közönség és a szakma is. A lemezt a Djabe két alapítója Sipos András (1954-2007) ütőhangszeres és Égerházi Attila gitáros alkotta meg. Hozzájuk csatlakozott Égerházi és Sipos korábbi Novus Jam zenekarából Karvaly Tibor hegedűs a felvételekre. A meghívott zenészek között érkezett Muck Ferenc szaxofonos, Barabás Tamás basszusgitáros és Kovács Ferenc trombitás, hegedűs is. A korabeli kritikák közül kiemelhetjük Mike Ezzo amerikai szakíró véleményét, aki már az első album alapján megjósolta, hogy a Djabe nemzetközileg is jelentős sikereket fog elérni és nagy pályát befutni. Nem tévedett.

A Djabe az elmúlt években sorra jelentette meg pályafutása első lemezeinek felújított, újrakevert LP és surround hangzásban is megalkotott változatait. A zenekar rajongóinak a részéről, itthon és külföldön egyaránt, megfogalmazódott az első lemezzel kapcsolatos vinyl és surround kiadások igénye. A felújítás lehetősége 2016-ban merült fel először, amikor Karvaly Tibor csatlakozott a Djabe20 jubileumi koncert felállásához. Két olyan számot is műsorra tűztek az első CD-ről, amit még sohasem játszott élőben a Djabe. Ez volt a Hagar Qim és a Déjá Vu.

Égerházi Attila megkereste az archívumban az eredeti soksávos szalagokat, melyeket a londoni Abbey Road Stúdióban kellett „megsütni,” azaz újra lejátszhatóvá tenni.

A konkrét stúdiómunkálatok a koronavírus miatti lezárások idején kezdődtek el. Égerházi Attila és Karvaly Tibor 8 hónapon át dolgoztak az anyagon, az utolsó 3 hónapra pedig Muck Ferenc és Barabás Tamás is becsatlakoztak.

Attila és Tibor megkeresték az eredeti CD összes számának soksávos felvételeit, és felfrissítették azokat. Precízen lemodellezték az eredeti arányokat, majd ha úgy látták jónak, helyenként újraszerkesztették a számokat. Ehhez felhasználtak az eredeti felvételek készítésekor rögzített, de a keverésben nem hallható sávokat is. Volt olyan kompozíció, amelyben 25 éve zavarta őket egy-egy oda nem illő hang, ezeket most kijavították. 25 évvel ezelőtt még nem volt saját stúdiójuk, így sokszor kellet kompromisszumot kötniük amiatt, hogy kicsúsztak az időből. A November és Demon című számokhoz ilyen megfontolásból Muck Ferenc új szaxofonsávokat is feljátszott.

Az így felfrissített és a végén Barabás Tamás által újrakevert és maszterelt CD kapta a Refreshednevet.

A projekt azonban itt nem állt meg. A soksávos szalagokon találtak több megkezdett művet, amelyet most kihasználva a saját stúdió adta kötetlen lehetőséget, befejeztek. Ezeken a felvételeken a Djabe mostani tagjai is játszottak, Koós-Hutás Áron – szárnykürt, Kaszás Péter – dobok, Nagy János – billentyűs hangszerek. Ilyen a Pier 95 és a Sunrays.

Tamás Sipi dob- és éneksávjai segítségével komponált egy új szerzeményt is, ez lett a We Are Okay.
Kovács Ferenc egy remekbe szabott hegedűszólója köré is készült egy régi-új kompozíció, a Lost In The Desert, melyben Steve Hackett egy korábban felvett gitárszólója és Sipi éneksávja is hallható. Természetesen Égerházi Attila, Karvaly Tibor Barabás Tamás és Muck Ferenc is közreműködnek ebben a két számban.

A második CD a 25 éven átívelő munkára utalva kapta a Then & Nowcímet.

 

Copyright © Gramy-H Kft. Minden jog fenntartva!. | 1092 Budapest, Ráday u. 40. | djabe@djabe.com | Adatvédelmi tájékoztató