RELEASED: 2022
ARTIST: Djabe
LABEL: GR1993 Records
CATALOGUE NUMBER: GR-165-2
NUMBER OF DISCS: 2
Djabe: Before 2CD

GR-165-2

A Djabe zenekar 2022 év végén új stúdióalbummal jelentkezett. A felvételeken a zenekar az alábbi összeállításban szerepel:
Barabás Tamás – basszusgitár, gitár, szintetizátor programok
Égerházi Attila – gitár, ütőhangszerek
Koós-Hutás Áron – trombita, szárnykürt
Kaszás Péter – ének, dobok
Bubenyák Zoltán – billentyűs hangszerek

A Djabe szeptemberben megújult felállásában billentyűsként Bubenyák Zoltán mutatkozik be.

Ismét hallható az albumon több, állandó vendégnek számító zenész is:
Steve Hackett – gitár, szájharmonika
Rob Townsend – szaxofon
Karvaly Tibor – elektromos hegedű
Kozma Éva – koboz
Mesics György – hegedű

 

Bese László szakíró ajánlója:

„Az elsőként dupla CD formátumban megjelenő „Before” album tizenöt új felvételt tartalmaz, kivétel nélkül korábban még nem publikált új szerzeményeket. Bár a négypaneles digi sleeve csomagolás csodaszép fotói ismét Szardínia szépségét dicsérik, a felvételek ezúttal Magyarországon, Dániában és Angliában készültek.

A dupla albumon tehát a Djabe jelenleg aktuális felállása hallható, mint alapzenekar, nevezetesen: Barabás Tamás basszusgitár, gitár, szintetizátor-program, hangmérnök; Égerházi Attila gitár, ütőhangszerek, producer; Koós-Hutás Áron trombita, szárnykürt, Kaszás Péter ének, dobok; Bubenyák Zoltán orgona, szintetizátor. Valamint négy, már a korábbi lemezekről is ismert vendégművész: Steve Hackett gitár, harmonika; Rob Townsend szaxofon; Karvaly Tibor hegedű; Kozma Éva koboz és egy Djabe színekben még újonc, Mesics György hegedűs.

A szokás szerint ismét színes hangszerelés egy talán még az eddigieknél is színesebb dalcsokrot szólaltat meg, világszinten is felsőkategóriásnak minősülő hangminőségben. Mely által igen jól érvényesülnek a virtuózok hangszeres kvalitásai, a vendégek által hozzáadott plusz színek és hangulatok, valamint a szerzők kompozícióinak változatos stíluselemekből építkező, ezúttal kifejezetten progresszív dalszerkezetei.

A két évvel ezelőtti „The Magic Stag” albumhoz hasonlóan Kaszás Péter énekes teljesítménye ismét lehengerlő. Ilyen professzionális, abszolút ésszel és mértékkel, az adott kompozíció szükségleteihez igazodó vokális teljesítményt szinte kizárólag az előző évszázad amerikai soul, superpop és westcoast albumain hallani. Peti semmit sem tol túl, sehol sem hajlítgat ész nélkül, nem üvölt torokból, nem akarja mindenáron megmutatni, hogy mekkora király. Ellenben ahol amennyit énekel, az példaértékű, sőt azonnal be lehetne illeszteni a világ bármely profi zeneiskolájának tananyagába. Személy szerint nálam a címadó a nyerő, de az is abszolút érthető, ha másnak pedig a Jo Hackett szövegével megszólaló „Stars And Moonbeams” lesz a favoritja.

Sokat gondolkodtam azon, mit lehet még egy ilyen életmű után a Djabe muzsikájáról leírni, illetve az új dalcsokorból kiemelni. De másfél heti kotlás után sem jutottam másra, mint hogy a „Before” kompozíciói továbbra is hozzák a megszokott magas színvonalat, miközben továbbra sem vesznek tudomást a műfaji határokról, hanem szabadon kalandoznak a korszakok és műfajok között.

Djabe szinten újdonságnak hathat Tamás „Started Here” című szerzeménye, mely tőlük szokatlan súlyosságú hangulatot áraszt, már-már darkos hatású zene. Szintén érdekes újdonság a „Mist” melyben Steve Hackett harmonikázik, megidézve az utóbbi turnék ráadásainak jókedvű, felszabadult, jammelős pillanatait. Az első két kislánya, Alma és Kitti után Tamás az újszülött Franciskát is megörökítette az új albumon. Isten áldja meg gazdagon a legifjabb Djabe babát és családját!

A „Before” dupla CD kiadása is rendkívül jól szól, ráadásul tetszetős kivitelű, gyűjteménybe kívánkozó darab. De persze az igazi hi-fi és high-end ünnep csak ezután érkezik, 2023-ban esedékes DVD-audió, dupla vinil, illetve magszalagos és mesterszalagos változatok piacra dobásával. Viva audiofil minőség! Viva Djabe!”

CD1

1. Before
2. Could Have Been
3. Stars And Moonbeams
4. Teen Days
5. Tale
6. Silent Travelers
7. Franciska

CD2

1. Central European Time
2. Hurdy Minute
3. The Mysterious Tower
4. Walking On Hot Asphalt
5. Dawn
6. Started Here
7. Mist
8. After

Copyright © Gramy-H Kft. Minden jog fenntartva!. | 1092 Budapest, Ráday u. 40. | djabe@djabe.com | Adatvédelmi tájékoztató